Затурці: голосування без паспортів, за інших осіб та інші скарги на роботу виборчої комісії

24 Грудня 2017, 23:25
Робота виборчої комісії у Затурцях 3067
Робота виборчої комісії у Затурцях

У Затурцях голосування супроводжується конфліктами спостерігачів, кандидатів та виборців з членами дільничної виборчої комісії.

Спостерігачі ОПОРИ фіксують масові скарги на роботу членів дільничної виборчої комісії, – інформує Громадська мережа «ОПОРА».

Зафіксували наступні порушення:

1. Спроби голосування без паспортів, за пред’явленими закордонними паспортами та голосування за іншу особу на дому.

Відповідно до частини 9 статті 77 Закону України «Про місцеві вибори» виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб.

2. Тиск на виборців, що голосують за місцем перебування з боку членів виборчої комісії та порушення таємниці голосування.

Згідно з частиною 1 статті 7 ЗУ «Про місцеві вибори» голосування на місцевих виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

3. Голосування виборчої комісії та прийняття нею рішення у час, коли ранкове засідання завершилось і розпочалось безпосередньо голосування.

У частині 1 статті 27 Закону йдеться про те, що проведення голосування виборців не є засіданням дільничної виборчої комісії.

4. Порушення членами ДВК процедури видачі бюлетенів виборцям (одна особа і видавала бюлетень, і давала можливість виборцю поставити підпис у списку виборців).

Частина 7 статті 77 Закону передбачає, що при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 3 цього Закону, наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах (враховуючи відмітку в графі «Примітка» щодо постійної нездатності пересуватися самостійно або запису «Голосує за місцем перебування») надає виборцю список виборців для підпису; другий член дільничної виборчої комісії зобов’язаний вписати своє прізвище і розписатися у визначеному місці на контрольних талонах виборчих бюлетенів, проставити на контрольних талонах у позначеному місці номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

Пункт голосування
Пункт голосування

Також зафіксували перешкоджання з боку члена виборчої комісії у написанні виборцем скарги.

Спостерігач ОПОРИ та спостерігачі від кандидатів склали акти про порушення і намагаються оскаржити протиправні дії членів ДВК до Затурцівської сільської виборчої комісії.

 
 
Коментарі
25 Грудня 2017, 16:50
Спостеригачі підкупленні брешуть на кожному кроці. Як так можна? Постійно перешкоджили роботі комісії, задаючи запитання які нещодавно були прокоментовані головою комісіїПостійні наклепи ніхто не проголосував без паспорта.Знайдіть людину яка голосувала без паспорта?Випадок,що предявляли закордонний був,але ніхто з членів комісії не дали проголосувати по цьому паспорту.
29 Грудня 2017, 16:28
Юра Ковальчук наш голова ОТГ. Патійчука на пенсію!!!! Нехай Патійчук поставить в центрі Затурець смітник і кожного місяця звітує людям біля нього...
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024