Підсумки 2017: 23 волинянина захворіли на Гепатит А

08 Січня 2018, 13:11
1057 Джерело: NewsONE

Рівень захворюваності  на вірусний гепатит А  у Волинській області  на сьогодні нерегулярний.

У Польщі зафіксовано рекордне, 80-кратне зростання рівня захворюваності на гепатит типу А. Кількість захворювань зросла і в усій Європі, – інформує Волинський лабораторний центр МОЗ.

Рівень захворюваності  на вірусний гепатит А  у Волинській області  на сьогодні нерегулярний, захворіло на цю недугу  протягом року 23 особи. Враховуючи  періодичність  цієї інфекції (для  нашої території 5-6 років), варто очікувати черговий епідемічний  підйом захворюваності  на  2019-2020 роки. Проте  інтенсивні міграційні  процеси можуть привести до  завозу та локального  поширення інфекції вже в найближчому  часі.

Контингенти ризику – особи  активного  молодого віку  та діти шкільного віку, а також    діти дошкільних навчальних закладів.

Довідково :  Вірусний гепатит А – типова кишкова інфекція, джерелом є хвора людина, зараження відбувається фекально-оральним шляхом через воду,  харчові продукти, контактно-побутовим шляхом. Характерним  для захворювання є ураження печінки, прояви жовтухи,  можливі блискавичні форми з тяжкими наслідками. Сприйнятливість до інфекції висока, особливо у дітей  у віці від 5 до 14 років. Інкубаційний період захворювання-від 2х до 5 тижнів, в середньому – 28 днів. Після перенесеної хвороби наступає, як правило, повне одужання,  залишається стійкий імунітет. Профілактика вірусного гепатиту А  зводиться до вживання  доброякісної  води, харчових продуктів, дотримання особистої гігієни. В цих умовах особливого  значення набуває необхідність проведення лабораторного контролю безпечності  питної вод, об’єктів довкілля тощо. Використовується ефективна вакцина, проте в даний час на території України вакцина не зареєстрована.              

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024