Ретроспектива: кінь поміщика з теперішньої Локачинщини отримав королівську нагороду в Лондоні

20 Січня 2018, 15:22
фото ілюстративне 3122
фото ілюстративне

Любомирів, Чорторийських, Мандрик – ось не повний перелік прізвищ відомих українських і польських землевласників, котрі мали чимало земель й успішно господарювали у Володимир-Волинському та сусідніх повітах Волинської губернії, яка вважалась районом великих поміщицько-дворянських володінь.

Як свідчать архіви  та  матеріали місцевого музею, на початку 19 століття у губернії налічувалось понад тисяча сто поміщиків, які загалом обробляли 2,5 мільйона десятин землі, і кожен у середньому дві тисячі двісті – за теперішніми мірками це майже 2600 гектарів на одного, – пише сайт Буг.

На Волині більше дострокові кредити надавали не приватні союзи, а земська управа, тут сприяли розвитку тваринництва, а фахівці організовували курси із зоотехнії, надавали населенню допомогу в придбанні дешевих кормів для худоби. Для підтвердження цього доречно згадати зразкове господарство польського поміщика Т. Сумовського з села Замличі (нині Локачинський район), який також скористався такими позиками. Він  вирощував цукрові буряки, породисту худобу та коней, а один із його скакунів навіть отримав королівську нагороду на конкурсі у Лондоні.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024