Події та іменини 1 лютого: що відбулося та кого вітати

01 Лютого 2018, 10:41
2066

1 лютого – червона дата в календарі для Антона, Арсенія, Юхима, Макара, Марка, Миколи, Петра, Федора.

Якщо ви хочете привітати близьких чи рідних з днем народження, надсилайте привітання та фото іменинників на електронну пошту [email protected].

Іменини або день Ангела – це день пам’яті святого, ім’я якого дали християнину чи християнці при хрещенні. Календар іменин на 2018 рік допоможе вам дізнатися, в який день будуть ваші іменини чи іменини ваших родичів, друзів, знайомих. Зверніть увагу, що день ангела – це найближчий до дати народження день пам’яті святого, ім’ям якого чи якої назвали людину.

У 2018 році 1 лютого святкують: Антон, Арсеній, Юхим, Макар, Марк, Микола, Петро, Федір.

Цей день в історії:

1587 – англійська королева Єлизавета I підписала смертний вирок Марії Стюарт.

1709 – команда англійського корабля «Дюк» під командуванням капітана Роджерса знайшла на безлюдному острові Хуан Фернандес у Тихому океані моряка Александра Селкірка, який провів на ньому майже чотири з половиною роки після сварки з капітаном свого судна. Зараз цей острів носить ім'я Робінзона Крузо й належить Чилі. Даніель Дефо використав цей сюжет для свого роману про Робінзона Крузо, прототипом якого став Селкірк.

1840 – Александр Дюма одружився з Ідою Ферре. Через шість з половиною років вони розлучилися, але цей період його життя був найбільш плідним у творчості письменника.

1865 – президент США Авраам Лінкольн підписав резолюцію конгресу про внесення 13-ї поправки до Конституції США про скасування рабства.

1893 – Томас Едісон відкрив «інетоскопічний театр «Чорна Марія» – першу у світі кіностудію.

1922 – політбюро ЦК КП(б)У ухвалило рішення про вивезення 8 мільйонів пудів хліба з голодуючої України до Росії.

1923 – у Петрограді о 10-й ранку в будинку №76 по набережній Фонтанки відкрилася перша в СРСР ощадна каса.

1930 – вийшла постанова ЦВК і РНК СРСР «Про заходи щодо зміцнення соціалістичної перебудови сільського господарства в районах суцільної колективізації і по боротьбі з куркульством». Початок масової колективізації.

1930 – газета «Таймс» опублікувала перший кросворд.

1931 – у Москві відбулося урочисте відкриття та перший знімальний день Центральної фабрики «Союзкіно» (тепер кіностудія «Мосфільм»).

1967 – у Детройті (США) вийшов перший номер українського часопису «Детройтські новини».

1992 – у Кемп-Девіді президенти Буш-старший і Єльцин підписали російсько-американську декларацію про завершення «холодної війни».

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Румунією.

1992 – на референдумі більшість населення Чорногорії проголосувала за збереження Югославії.

1994 – набрали чинності Шенгенські угоди, підписані країнами ЄС, що передбачають введення повної свободи переміщення громадян між державами-учасницями Європейського Союзу.

2000 – через аварію на румунській золотодобувній фабриці в Дунай потрапила величезна кількість отруйної речовини ціаніду, що викликало екологічну катастрофу в багатьох країнах.

2000 – Друга чеченська війна: у пастці, створеній російськими військами, при спробі вийти з блокованого Грозного загинув мер міста Лечі Дудаєв, бригадний генерал Хункарпаша Ісрапілов і заступник командувача збройних сил Ічкерії Асламбек Ісмаїлов, а Шаміль Басаєв втратив ногу.

2003 – при заході на посадку на космодром на мисі Канаверал (штат Флорида) за 16 хвилин до повернення на Землю над Техасом вибухнув американський шаттл «Колумбія». Загинули всі семеро членів екіпажу.

2005 – Канада стала четвертою країною, у якій офіційно визнані одностатеві шлюби.

2009 – у Москві в Храмі Христа Спасителя відбулася інтронізація патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

2010 – 44 дні прокату знадобилося фантастичному блокбастеру Джеймса Камерона «Аватар», знятому у форматі 3-D, щоб зібрати у світовому прокаті більше 2 мільярдів доларів.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39