Поліцейські радять, як не стати жертвою шахраїв

08 Лютого 2018, 14:42
5031 Джерело: Факти Чернівці

На Волині за минулий рік зареєстрували майже 800 випадків шахрайств.

Попередження та розкриття шахрайств були в центрі уваги брифінгу у волинській поліції, – йдеться на сайті ГУ НП у Волинській області.

У заході взяли участь заступник начальника організаційно-методичного відділу слідчого управління ГУНП у Волинській області Іван Поторась та старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Поліського управління кіберполіції  Андрій Солтис.

Торік на Волині поліцейські зареєстрували майже 800 випадків шахрайств, що на понад 18% більше ніж у 2016 році. Разом з тим, у понад 2,3 рази збільшилась кількість кримінальних проваджень, за якими встановили особи злочинців.

«Найпоширеніші шахрайства пов’язані із обманом громадян та заволодіння їх грошовими коштами під виглядом продажу товарів через мережу Інтернет, повідомлення неправдивої інформації про наявність начебто у рідних проблем із здоров’ям чи законом, а також видурювання інформації щодо паролів і кодів до банківських карток», – зазначив Іван Поторась.

Шахрайство займає другу після крадіжок позицію за кількістю потерпілих.

Як повідомили на брифінгу, основною причиною вчинення шахрайств є необізнаність людей. Також важливо, щоб у випадках протиправних дій громадяни якнайшвидше зверталися до поліції.

Ми відшукали для локачан практичні поради, як вберегти себе від шахраїв в інтернеті.

Практично повна безкарність, анонімність шахраїв, велика кількість довірливих людей – все це підживлює цей своєрідний «бізнес», – йдеться на сайті Немирівської РДА.

Шахрайства, пов'язані з покупками через мережу Інтернет.

Низька ціна товару, значно нижча від конкурентів, необхідна повна або часткова передоплата, відразу повинна насторожити покупця. Така схема шахрайства є найпоширенішою. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділені служби доставки. В таких випадках покупець оплативши товар, його частину чи вартість доставки досить часто залишається з нічим.

Основне правило покупок в Інтернеті – передоплату вносити треба тільки перевіреним продавцям, з іншими оплачуйте товар після отримання.

Шахрайства, пов'язані з продажами через мережу Інтернет.

Продаючи товар через інтернет, за допомогою бірж оголошень також можливо стати жертвою шахрая.

Під приводом оплати вашого товару шахрай буде намагатися взнати усі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможе зняти гроші з вашого рахунку. Щоб вберегти себе від збитків необхідно запам’ятати наступні прості правила:

Для оплати на вашу картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте строк дії картки та СVV код (знаходиться на зворотній стороні картки);

Для оплати на вашу картку не потрібно отримувати жодних СМС повідомлень чи підходити до банкомату, не повідомляйте шахраям дані з СМС повідомлень, які надходять на вашу картку та не проводьте жодних операцій у банкоматі на їх вимогу.

Віруси шифрувальники та інше шкідливе програмне забезпечення.

Серйозною проблемою на даний час є розповсюдження комп’ютерних вірусів, особливо небезпечними небезпечним є віруси-шифрувальники. Після зараження таким вірусом він шифрує ваші файли, і відновити їх після дії вірусу не зможе жоден антивірус. Найбільш частіше такі віруси розповсюджуються через електронну пошту.

Щоб вберегтися від вірусів використовуйте надійне антивірусне програмне забезпечення, не відкривайте електронні листи та посилання в цих листах з невідомих вам адрес, зберігайте копії важливих даних на різних носіях (флеш накопичувачах, інтернет-сховищах, тощо).

Інтернет-жебрацтво.

В Інтернеті можуть з'явитися оголошення від благодійних організацій, притулків, батьків з проханням про матеріальну допомогу на лікування хворим дітям. Шахраї можуть вигадувати історії про хвороби, ілюструючи фотографіями чужих дітей, або створювати оголошення-дублери реальних благодійних організацій які є точною копією справжнього, змінюються тільки реквізити для перерахування грошей.

Для того, щоб не попастися на гачок і не віддати свої гроші в руки шахраїв, не полінуйтеся передзвонити в зазначену організацію, уточнити номер розрахункового рахунку або відвідати її особисто, переконатися в достовірності розміщеної інформації, з'ясувати всі подробиці справи, а потім вже вирішувати - передавати гроші чи ні.

Ви виграли цінний приз.

В соціальних мережах розповсюджений такий вид шахрайства як «фейкові» розіграші з цінними призами. Вам може прийти повідомлення що ви стали призером розіграшу, призом в якому є цінний приз, який ви можете отримати буквально зараз, проте необхідно оплатити невелику суму за доставку, митне оформлення, комісію, тощо. Сума оплати зазвичай незначна, значно менша вартості призу, проте здійснивши передоплату жодного призу ви не отримаєте. 

Фахівці відділу протидії кіберзлочинам кажуть, що шахраї працюють за двома основними схемами:

  1. Обов'язкова умова – це повна або часткова передплата за товар. Після чого телефон продавця вимикається і товар не поставляється.
  2. Після повної або часткової передоплати відправляється пустий пакунок чи товар неналежної якості або ж такий, що не відповідає описаним характеристикам. 

Як захистити себе?! 

  • Завжди будьте пильними при здійсненні покупок через інтернет-ресурси (магазини, аукціони, дошки оголошень, соціальні мережі та ін.). Навіть якщо ви досвідчений продавець чи покупець, при кожній новій покупці чітко дотримуйтесь правил безпеки.
  • Остерігайтесь значно занижених цін на товар, який ви хочете придбати.
  • Не купуйте те, за що просять попередню оплату, віддайте перевагу персональним зустрічам, а в разі відсутності такої можливості – скористайтеся послугами кур’єрських служб, які надають можливість розрахуватись при отриманні та перевірці товару.
  • При проведенні оплати з/на банківський рахунок перевіряйте відповідність продавця реальному одержувачу грошових коштів.
  • Не здійснюйте покупки через інтернет шляхом використання реквізитів банківської карти на маловідомих сайтах.

Перед такими розрахунками добре вивчіть сайт, зокрема зверніть увагу на: дату реєстрації доменного імені (за допомогою Whois ресурсів), наявність інформації про суб’єкта підприємницької діяльності: чи внесено відомості про нього до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, наявність контактної інформації – фактичної адреси, номери стаціонарного телефону. Так само перевірте сайт через пошукові системи, зокрема, задайте в параметрах пошуку назву сайту, фактичну адресу – чи є за вказаною адресою та чи інша організація, чи збігаються номери телефонів. Знайдіть та почитайте з різних джерел відгуки. Не довіряйте тим відгукам, які безпосередньо залишені на самому сайті. Навіть якщо сайт є загальновідомим та перевіреним, зверніть увагу на правильність відображення його доменного імені (адреса сайту) в адресному рядку браузера. Переконайтесь, що на пристрої, через який ви плануєте використати платіжні реквізити, відсутнє шкідливе програмне забезпечення та віруси. Краще відкрити додаткову картку для розрахунків в мережі Інтернет.

  • Якщо виникли сумніви у порядності продавця, краще відмовтесь від угоди.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром