Почесний громадянин Луцька працював у локачинській газеті

11 Лютого 2018, 14:03
Андрій Бондарчук 1980 Джерело: https://pravda.lutsk.ua
Андрій Бондарчук

Андрій Бондарчук –  почесний громадянин  міста Луцька, Волинської області, села Сереховичі Старовижівського району, народний депутат Верховної Ради І скликання. 
Він – відомий політик, журналіст, письменник, історик-краєзнавець, благодійник. Волинянин, який, будучи народним депутатом Верховної Ради  першого скликання, проголошував і Декларацію про державний суверенітет, й Акт про Незалежність України, – пише «Волинська правда». 

Яким був початок професійної журналістської діяльності?

– Працював я медиком, але не покидала думка про журналістику. Трошки дописував до газет, друкувався. Подав заяву на заочний відділ факультету журналістики Львівського університету та став студентом. Ще до закінчення навчання перейшов працювати у локачинську районну газету. Редакція містилася в такій старій хибарі. Миші бігали по підлозі. До Локач я дістався з Нововолинська. Приїжджав на тиждень. Де жив? У тій-таки хибарі. Спали на столах редакційних, підстеляли газетні підшивки. Кулак під голову –  отак ми здобували на практиці журналістський фах.Виїжджали на редакційні завдання попутним транспортом, часто долали ті дороги пішки. Правда, в редактора Володимира Мозолевського була машина, але він не давав її  журналістам. Ми, тоді були наївні, написали скаргу (був такий курйозний випадок) на редактора у ЦК (Центральний комітет КПУ, – ред.). Там цього листа одержали і направили назад. Так-от, заходить у кімнату  інструктор обкому Сидоренко Борис (в час Незалежності він працював у редакції столичного  видання «Голос України», – ред.). А ми з ним вчилися на факультеті  журналістики. «Це ти написав такий лист? – запитує мене. – Ну ось, на редактора». Нічого, звичайно, після цього майже не змінилося. Хіба що редактор ставився до нас іще гірше.

Андрій Бондарчук
Андрій Бондарчук

Із життєпису Андрія Бондарчука: довідка «Волинської правди»

Народився 12 грудня 1936 року в селі Сереховичі (нині  у  Старовижівському районі)  на   Волині. За фахом журналіст, має дві вищі  освіти  –  закінчив Львівський державний університет імені І. Франка, Вищу партійну школу при ЦК Компартії України. Працював  у редакціях газет «Колгоспна правда» (Локачі),  «Колос» (Іваничі),  «Правда України»  та  «Голос України». Вийшов з членів  КПРС добровільно у червні 1990 року; член  Національної спілки  журналістів та Національної спілки письменників України, Національної спілки краєзнавців України, «Просвіти».
Народний депутат ВР І скликання ( 15 травня 1990 – .10 травня 1994 року).З 1997 року –  голова Волинського крайового братства св. ап. Андрія Первозваного (Луцьке Хрестовоздвиженське). З 1998 року — голова Волинського осередку Асоціації народних депутатів України.
Заснував, обладнав у старовинному будинку Луцька Музей Луцького братства і передав його державі  (2011 рік). Відродив у підземеллі братської Хрестовоздвиженської церкви старовинний Некрополь братства  (2012 рік). У с. Грабове Старовижівського району встановив «Пам’ятник повстанській матері» (2015 рік), у  своєму селі Сереховичі — скульптурну композицію «Сім’я», пам’ятний знак на місці спаленої церкви і зруйнованого комуністами старовинного кладовища  (2015 рік).

Нагороди та відзнаки:

орден «За заслуги» III ст.,  орден  «За заслуги» II ст.Почесна грамота Верховної Ради України.Золота медаль журналістики.Обласна премія імені редактора газети «Волинь» Полікарпа Шафети.Обласна премія імені редактора газети «Волинь» Степана Сачука«За служіння суспільству» .  Обласна літературна премія ім. Агатангела Кримського.Обласна премія ім. Олександра Цинкаловського .
Почесний громадянин Волині.Почесний громадянин Луцька.Почесний громадянин села Сереховичі.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39