ОТГ: фінансова сторона вибору Березович

24 Лютого 2018, 17:12
1812 Джерело: facebook

Частина громади тяжіє до Оваднівської ОТГ, частина – до Зимнівської ОТГ, і ще одна – воліє об’єднатися із сільськими радами Локачинського району.

Про це розповіла експертка із децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан, – інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Експерт із місцевих фінансів Волинського ЦРМС Анатолій Матвіюк зробив відповідні грошові розрахунки із форматами об’єднання.

Експерт із місцевих фінансів Волинського ЦРМС Анатолій Матвіюк
Експерт із місцевих фінансів Волинського ЦРМС Анатолій Матвіюк

«Крім фінансової сторони, є ще питання інфраструктури. Наприклад, чи є у потенційних центрах громад адмінприміщення. Існують рекомендації щодо спроможності новоутворених громад: населення від 5 тисяч, залежність від базової дотації – до 30%(це співвідношення базової дотації до суми власних доходів), питома вага видатків на управління – до 20% власних доходів», – розповідає радник з питань місцевих фінансів Волинського центру місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк.

Проте усі потенційні варіанти об’єднання недотягують до цих рівнів. Населення менше 5 тисяч, дотаційність вище 30%, адмінвидатки перевищують 30% власних доходів.

«Також я розрахував суму освітньої субвенції для їхньої мережі шкіл, для кожного з трьох варіантів. Відповідно, громади зможуть побачити, чи вистачатиме коштів субвенції на зарплату педагогам, чи потребує освітня мережа оптимізації. Жоден з варіантів не є ідеальним з огляду на невисокий рівень власних доходів потенційних громад. Є ще варіанти з доєднанням до діючих ОТГ – Зимнівської (як у перспективному плані) або Оваднівської», – продовжує Анатолій.

Березовичівський сільський голова Юрій Ковальчук розповів, що його громада ще визначається із майбутнім форматом об’єднання.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024