Локачі: про наболілі проблеми селища говорили на круглому столі

18 Травня 2018, 13:21
Круглий стіл зібрала журналістка Галина Федоренко 2139
Круглий стіл зібрала журналістка Галина Федоренко

Про наболілі проблеми селища говорили на круглому столі Модератором заходу, який нещодавно проходив в районній бібліотеці за участю селищної влади, комунальників, працівників окремих служб та громадськості, стала відома волинська журналістка Галина Федоренко.

Саме вона попередньо провела опитування місцевих жителів і довідалась, що їх хвилює найбільше. Отож, найперше присутні обговорили проблему сміття. Як зауважила Галина Миколаївна, люди нарікають, що в Локачах його вивозять невчасно, тож часто можна помітити переповнені контейнери. Чому так відбувається і як борються з цією давньою проблемою розповів начальник Локачинського ВУЖКГ Леонтій Кирило.

Він, зокрема, наголосив, що їхня служба має займатися лиш вивозом твердих побутових відходів, а не сухого гілля, гнилих овочів та листя, будівельних матеріалів. Тож нині в приватному секторі вивіз сміття здійснюється індивідуально: кожному домогосподарству під персональну відповідальність видаються пластмасові контейнер ємкістю 120 літрів. Металеві ж урни з більшості вулиць вже забрали. Такі заходи, зі слів Кирила, дещо покращили ситуацію, селище стало помітно чистішим, а люди – відповідальнішими. Галину Федоренко радила проводити в Локачах суботники з метою прибирання сміття й в громадських місцях.

До обговорення долучився директор районного центру зайнятості Олександр Ребрук. Поділився досвідом, як на вулиці Польовій, де він мешкає, жителі самотужки справляються з багатьма проблемами житлово-комунальної сфери, в тому числі і зі згаданою. Селищний голова Богдан Іус висловив думку, що в Локачах нема глобальної проблеми зі сміттям, якщо порівнювати з іншими населеними пунктами.

І не треба, мовляв, робити з начальника комунгоспу хлопчика для биття, бо той, в міру фінансових можливостей і малої кількості працівників, добре справляється зі своїми обов’язками. Богдан Євгенович також поінформував, що в райцентрі створені усі умови для підтримки чистоти на вулицях.

Закуплено в достатній кількості і передано в користування людям окремі контейнери, а металеві залишили тільки біля багатоквартирних будинків. Та і ті звідти можуть забрати, якщо мешканці й надалі туди викидатимуть непотріб на кшталт побутових приладів чи гною. Зі слів керівника громади, досі жодного місцевого жителя за це не притягнуто до адміністративної відповідальності (нема законних механізмів), хоча в селищі створена рейдова робоча група, яка здійснила вже з десяток перевірок.

«Вимагаючи щось від комунальників, не слід забувати про власну порядність і добросовісність», — підсумував Іус.


 

Ще одне болюче питання, яке порушили на заході – неналежний стан тротуарів в селищі. На прохання місцевих жителів Галина Федоренко запитала – як і коли їх будуть ремонтувати? 

«Є питання першочергові, а є такі, що можуть почекати. Передусім нам треба прокласти біло-щебеневе покриття на проблемних дорогах. Таких, до речі, в селищі вже залишилось лиш шість. Останні роки ми працюємо саме в цьому напрямку, зокрема полагодили дорогу на Підзамче, де раніше було болото. Багато таких робіт намагаємось проводити силами місцевого комунгоспу, що дозволяє уникнути паперової тяганини і зекономити певний фінансовий ресурс. В цьому році, надіюсь, закриємо питання доріг повністю, а далі приступимо до облаштування тротуарів. Розпочнемо з центральних вулиць. Якісь доріжки будемо асфальтувати, а якісь, можливо, й вкладемо бруківкою. Зобов’язуємо й місцевих приватних підприємців біля своїх торгових закладів підрихтовувати прилеглі території», — відповів селищний голова.

На круглому столі стало відомо і які плани в селищної влади щодо благоустрою місцевого парку. Богдан Іус повідомив, що за останні роки комунальники там зрізали старі аварійні дерева і спільно з працівниками районних служб висадили молоді саджанці. Тішить те, що близько третини їх прийнялося. Також туди проведено нову лінію вуличного освітлення. Планується заасфальтувати алеї і відремонтувати лавочки. От тільки коли це робитиметься керівник громади не уточнив. Є в нашому селищі ще одне місце, де можна відпочити – місцевий ставок. Вже п’ять років там господарює «Локачинська рибальська спілка».


 

Як розповів її голова Руслан Шумук, громадська організація займається зарибненням водойми, постійно проводить суботники з метою упорядкування прибережної смуги і прилеглої території. А от спускати ставка та чистити його дно – не в їхній компетенції.

Відкритим залишилось питання щодо того, чи можна купатися на цьому ставку. Як зазначив пан Руслан, аналіз води працівники санстанції поки не брали, бо ще нема відповідного температурного режиму. Вже тривалий час місток, звідки відпочивальники в літній період люблять пірнати, знаходиться в аварійному стані.

Та, напевно, найбільше нарікань було на Локачинське ВУЖКГ щодо його неспроможності забезпечити в селищі безперебійне водопостачання. Люди скаржилися, що в їхніх оселях по кілька разів на день може пропадати вода, або ледве текти з крана. Через таке неподобство, мовляв, не можна не помитися нормально, не попрати. Леонтій Кирило розповів, чому так відбувається і які заходи працівники комунгоспу приймали, щоб виправити ситуацію. Зокрема, він вкотре нагадав про проблему приватних копанок, в які окремі жителі селища кубами випускають воду, а це створює ефект дірявого водопроводу і призводить до малого тиску в ньому. Також вкотре констатував, що через перепади електроенергії нестабільно працює нове дороговартісне обладнання, встановлене на водозаборах.

Підсумовуючи роботу круглого столу, Галина Федоренко подякувала усім учасникам за плідну роботу, і висловила сподівання, що результатом цієї зустрічі стане покращення благоустрою селища.

Павло КОСТЮЧКО, фото автора

Коментарі
18 Травня 2018, 18:03
Селищний голова говорить неправду про відсутність законних механізмів щодо притягнення порушників до адміністративної відповідальності за порушення правил благоустрою. Все є. Треба читати закони і їх дотримуватися, а не бути добрим для всіх. Жителі селища, керівники всіх організацій,закладів зобов"язані прибирати прилеглу територію і мають самі думати як утилізувати хоча б частину непотребу, який вони породили, а не звалювати все на комунгосп. Необхідно збільшити кількість прибиральників вулиць, парку. Мають бути перспективні плани благоустрою селища та річні із зазначенням строків виконання заходів та відповідальних осіб і все це має бути опубліковано, щоб громада знала,що голова не спить,а працює і створює належні умови локачинцям для проживання і відпочинку. Дуже добре,що прибрали контейнери з вулиць,парку.Треба вчити людей культури. Хто їздить за кордон добре про це знає, то нехай не гадить вдома.
18 Травня 2018, 23:16
А я про воду. Що кому болить найбільше.Говорять, пишуть про водопостачання,а голова з начальником комунгоспу вже два роки шукають винуватих і ніяк не можуть зрозуміти, що це їх обов"язок усунути всі причини і забезпечити безперебійне постачання води. Позорище!!! Соромно їх слухати. Треба спеціалістів було кликати,коли ставили дороге обладнання. Самі винуваті . Прозвітуйте перед людьми що робите,а не валіть на копанки та перепади напруги. Все це усувається швидко і просто. А може телебачення і поліцію покликати...
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024