Скільки волинян підписали декларації з сімейними лікарями

14 Червня 2018, 16:00
Медицина 1162
Медицина

Відбулася нарада голови обласної державної адміністрації Олександра Савченка з головами райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад щодо розгляду та обговорення питань розвитку сільської медицини.

Обговорення пройшло 12 червня, – інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Як зазначив голова облдержадміністрації, перебуваючи в робочих поїздках на теренах області, чимало питань виникає саме щодо подальшого розвитку медичної галузі в умовах реформування. Відтак, сьогоднішня зустріч надзвичайно важлива та повинна започаткувати тісну співпрацю в подальшому.

«Ми разом працюємо на державу і на кожного українця зокрема. Працюємо на результат. Тому так важливо налагодити тісну та продуктивну співпрацю», – наголосив Олександр Ілліч.

Отже, за словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Ващенюка, у всьому світі більше 75 % звернень до лікаря розпочинаються та закінчуються на первинній ланці. Тож не дивно, що саме із цього розпочали медичну реформу. Це державний пріоритет. Тож на реалізацію ініціативи Президента України Петра Порошенка щодо розвитку сільської медицини наприкінці 2017 року прийнята Постанова Кабінету Міністрів № 983 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості». Так, для Волинської області виділено майже 189,5 мільйонів гривень.

До слова, кошти розподілені відповідно до кількості проживаючого сільського населення. Що ж стосується розподілу субвенції на розвиток сільської медицини, то вона виглядає наступним чином:

  • 73,5 млн грн – забезпечення медичним транспортом;
  • 72,8 млн грн – будівництво, реконструкція та ремонт;
  • 32,9 млн грн – матеріально-технічне забезпечення;
  • 10 млн грн – придбання та реконструкція службового житла для медичних працівників;
  • 191 тис. грн – забезпечення доступом до Інтернету.

«В результаті на теренах області буде 182 амбулаторії, тобто на 42 більше, ніж є на сьогодні, де будуть надавати допомогу в сільській місцевості. В нашій мережі є таке поняття, як пункти здоров’я (132), куди мінімум двічі на тиждень приїжджатиме лікар та прийматиме пацієнтів. Але це не означає, що ми закриємо 600 ФАПів», – повідомив Ігор Степанович.

Нагадаємо, що 5 квітня 2018 року в Міністерстві охорони здоров’я України відбувся успішний захист проекту спроможної мережі надання первинної медичної допомоги в області. Відтак, із запланованих 42 нових амбулаторій, 32 будуть відкриті за рахунок коштів Світового банку.

Своєю чергою заступник начальника управління капітального будівництва облдержадміністрації Станіслав Наумчик, наголосив на необхідності виділення співфінансування із місцевих бюджетів на виготовлення проектно-кошторисної документації та завершення юридичного оформлення виділених ділянок під будівництво амбулаторій. Все це дуже важливо для успішного завершення проекту Світового банку на теренах області.

Між іншим, нині триває кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Зокрема, на Волині вже більше 207 тис. чоловік або, 20 % населення області обрали свого сімейного лікаря. Цей процес триватиме до кінця року. Адже з початку 2019 року коштів медичної субвенції не буде, а все фінансування йтиме через Національну службу здоров’я України. Тому так важливо укласти не менше 70 % декларацій для стабільного функціонування медзакладів.

«Машина вже їде. Реформа вже в роботі. І ми або їдемо, підписуємо декларації з сімейними лікарями, або залишаємося на обочині і залишаємо наших лікарів без заробітної плати. Адже якщо 70% населення області не підпише декларацій, то держава коштів не дасть – будемо шукати їх на місцях», - підсумував Олександр Савченко.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром