В районі «посипались» льотні бджоли: пасічники в розпачі

28 Червня 2018, 15:13
Сергій Андрійчук 2716
Сергій Андрійчук

 

Селяни підозрюють, що це результат діяльності аграріїв, які кроплять поля хімікатами. Про факти загибелі божих комах краяни заговорили на початку червня. Колпитівський сільський голова Сергій Андрійчук розповів, що у його селі пасіки має більше десятка людей і усі вони понесли збитки.

«Кілька тижнів тому бджоли, які доправляли нектар, з незрозумілих причин почали гинути. До мене як очільника громади, зверталися люди і просили якось вплинути на ситуацію. Та і я сам у цьому зацікавлений, адже теж займаюся бджільництвом, нині маю три десятки вуликів. На жаль, близько половини маленьких трудівниць у мене відійшло, вони просто почали падати додолу» – констатував Сергій Михайлович.

Місцеві пов’язують це з діяльністю сільгоспвиробників. Але ті запевняють, що кропили культури перевіреними сертифікованими хімікатами і завчасно повідомляли про це пасічників. Проте, житель Конюх, бджоляр з чималим стажем Іван Гаєвський каже, що господарства часто обробляють посіви не оповістивши про це людей.

Незначні втрати понесли й на території Білопільської сільської ради. Там господарює чимало сільгоспвиробників. Кроплять усі… Керівник громади Афанасій Шевчук поінформував, що, для прикладу, на його невеличкій пасіці принаймні третина льотних бджіл відійшла. От тільки судитися з аграріями, доводити свої припущення селяни поки не беруться, бо це, мовляв, копітка і затратна справа. Одна лишень лабораторна експертиза вартує понад три тисячі гривень, а ще слід самостійно доставити в іншу область необхідні зразки, оплатити судові витрати.

Окремі пасічники вже зверталися в управління Держпродспоживслужби в Локачинському районі. На прохання Сергія Андрійчука в обласній лабораторії навіть було проведено дослідження зразків бджолиного підмору на наявність інфекційних та інвазійних захворювань. Як наголосив у коментарі нашому кореспонденту фаховий ветеринар Микола Костючко, єдиний спосіб вивести аграріїв на чисту воду – таки звернутися у спеціалізовану лабораторію (такі є лиш в Одесі та на Київщині).

Для пасічників, які захочуть таким чином шукати правди, найперше потрібно повідомити про факт загибелі бджіл в сільську раду і в місцеве управління Держпродспоживслужби. Остання поінформує про це голову державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (така діє при райдержадміністрації). Потім уповноважені особи, які входять до складу цієї комісії, мають взяти зразки підмору та розплоду бджіл, зразки рослин, які підлягали обробці хімікатами, і сам препарат. Усе це направляється в лабораторію. Якщо висновки фахівців будуть на вашу користь, то аграрія, будь це фермер чи велике господарство, можна подавати до суду з метою відшкодування нанесених збитків.

До слова, нещодавно селяни з Турійського району, яким масово потравили бджіл, таким чином добилися істини: 12 із 17 пасічників господарство-власник посівів компенсувало фінансові втрати.

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНИЙ.

Павло КОСТЮЧКО

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром