Локачинська бібліотека: жителів району запрошують на виставку «Чари Купальської ночі»

05 Липня 2018, 11:00
Виставка 3219
Виставка

Локачинська центральна районна бібліотека запрошує жителів району познайомитись з обрядами та традиціями свята Івана Купала на ілюстрованій виставці «Чари Купальської ночі».


Про це інформує Локачинська центральна районна бібліотека.

З 6 на 7 липня українці традиційно святкують ніч на Івана купала, яка здавна вважається святом молоді і кохання. Купальська ніч є найдавнішим святом і символізує єднання людини з природою, опоетизовує й возвеличує побут, освячує почуття молодих сердець, живить сподіванками на краще майбутнє.

Головними героями Свята є Купала та Марена, вони уособлюють чоловіче (сонячне) та жіноче (водяне) Божества. Поєднання чоловічої та жіночої стихій породжує життя, яке на святі символізує гілочка верби, називають її Купайлицею.

Зі святом пов'язано багато легенд. Найпопулярнішою була легенда про цвіт папороті. Кажуть, що цвіт папороті, який з’являється саме у Купальську ніч є дивовижної краси. Рівно о півночі квітка, розкриваючись, палахкотить, немов полум’ям, переливаючись різними кольорами веселки. І хто побачить цей цвіт стає щасливим, мудрим. А ще, за народним віруванням, лікарські трави тільки тоді й виявляють справжню поміч, коли будуть зібрані в ніч під Івана Купала або рано-вранці з росою.





 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024