7 євро та анкета: Чого вимагатимуть від українців на кордоні ЄС з 2021 року

08 Липня 2018, 14:00
1395

Прийняті Європарламентом нові вимоги системи інформування про подорожі для громадян «безвізових» країн виглядають логічними і нескладними у виконанні.

Європейська система авторизації та інформації про подорожі ETIAS, розробляти яку розпочали ще в 2016 році, встигла стати сенсацією задовго до затвердження Європейським парламентом.

Зокрема, два місяці тому, коли робота над новими правилами перетину кордону ЄС громадянами «безвізових країн» вийшла на фінішну пряму, хвиля публікацій на тему «українці втрачають свій безвіз» прокотилась як російськими, так і частиною українських (правда, вельми специфічних) ЗМІ.

І от вчора Європейський парламент схвалив створення системи ETIAS для поїздок до Шенгенської зони. Період спекуляцій завершився – подробиці нових регуляцій можна довідатися із першоджерела.

З моменту, коли почне діяти система авторизації, кожному мандрівнику доведеться заповнити електронну форму. В неї доведеться внести ім'я, дату та місце народження, стать та національність, інформацію про закордонний паспорт, домашню адресу, приблизну мету подорожі (із випадаючого меню на кшталт туризм/до родичів/у бізнесових справах) а також відповіді на питання, які цікавлять прикордонників ЄС. Зокрема, йдеться про вчинення особою, яка планує мандрівку, важких кримінальних злочинів, перебування в зонах військових конфліктів, та інформацію про «ведмедиків» – факти депортації особи з якихось країн впродовж останніх десяти років.

Втім, навіть якщо хтось і відповість ствердно на якісь питання, які викличуть настороженість європейських спецслужб (а якщо бути точним – то, скоріше за все, комп'ютерної програми, яка верифікуватиме відповіді у відповідних електронних базах даних), то це не означатиме автоматичної неможливості відвідати ЄС – а призведе лише до потреби дати пояснення живим людям за допомогою спеціальної форми, в крайньому разі – на співбесіді.

Ніяких довідок з банку, підтверджень з місця роботи та з місцевої поліклініки потрібно, звичайно, не буде.

За опрацювання цієї інформації доведеться сплатити 7 євро. Для мандрівників віком до 18 років і понад 70 років – процедура буде безкоштовною. Тут трапилось навіть певне «послаблення» – у проекті ще два місяці тому передбачався безкоштовний порядок тільки для дітей віком до 12 років. Одного разу здійснена авторизація дозволить безкоштовно мандрувати впродовж 3 років. «Переважна більшість аплікантів отримуватиме авторизацію майже негайно», – обіцяє нам сайт Європейського парламенту. І ми будемо йому вірити. Принаймні – поки що.

Бо як і з усіляким бюрократичним проектом, хороша й ненав'язлива концепція може мати свої особливості реалізації. Перш за все, у момент її запуску цілком можливими є «глюки системи», перевантаження серверів для авторизації і тому подібні неприємності. Звичайно, систему роблять в ЄС – при чому не тільки для українців, а й для громадян ще 60 країн – але масштабні електронні проекти рідко стартують із першого разу без будь-яких проблем. А другим відносно складним моментом може бути «відвідання зон військових конфліктів». Якщо війну на Донбасі буде внесено у список отих самих конфліктів, що більш ніж ймовірно, то на всіх нас попервах можуть чекати певні проблеми, і необхідність зайвих пояснень.

Немає сумніву, що за кілька місяців роботи системи всі подробиці буде відпрацьовано, і 99% громадян України зможуть отримувати свою авторизацію за лічені хвилини, як то обіцяють автори регуляцій. Але на момент старту системи (який, до слова, передбачений на 2021 рік для аеропортів та портів, і на 2024 для наземних видів транспорту) українцям варто бути готовим до певних несподіванок. Що, втім, не міняє того факту, що розмови про «втрату безвізу», які ми, вочевидь, іще не раз почуємо найближчим часом, є, м'яко кажучи, істотним перебільшенням.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024