Президент Петро Порошенко: «Ми всі схиляємо голови перед пам’яттю українських і польських жертв Волинської трагедії, рішуче засуджуємо скоєні проти українців і поляків злочини і засуджуємо тих, хто їх скоював»

10 Липня 2018, 09:00
Петро Порошенко 1349
Петро Порошенко

Волинська трагедія… Сагринь, Кисилин, Гончий Брід – це назви смутку і болю, це наша історія, це наше майбутнє. У липні 2018 року ми вшановуємо пам’ять усіх, хто загинув у лихолітті Другої світової війни внаслідок українсько-польського протистояння, названого істориками Волинською трагедією.

Вона зачепила своїм страшним чорним крилом і села нашого Локачинського району. – повідомляє сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики райдержадміністрації.

7 липня 2018 року у Кисилині  відбулось поминальне богослужіння в пам’ять про загиблих  влітку 1943 року жителів села Кисилин.

Заходи розпочались у місцевому Свято-Михайлівському храмі богослужінням, яке провів керуючий Володимир-Волинською єпархією Преосвященний єпископ Матфей.

По завершенню церковної відправи, жителі села на чолі з Преосвященним єпископом Матфеєм та священнослужителями храмів району Київського Патріархату, головою райдержадміністрації Віктором Дудечком, головою  районної ради Борисом Ковальчуком, депутатом Волинської обласної ради Михайлом Скопюком,головою Кисилинської сільської ради Галиною Вінник пройшли хресним ходом до костелу та монастиря кармелітів, де взяли участь у спільній молитві за усіх, хто віддав своє життя в часі Другої світової війни на Волинській землі, яку провів єпископ Луцької дієцезії Віталій Скомаровський.

8 липня делегації району на чолі з головою райдержадміністрації Віктором Дудечком та Локачинським селищним головою Богданом Іусом у складі делегації Волинської області долучились до заходів з вшанування жертв Волинської трагедії у селі Сагринь Республіки Польща та селі Гончий Брід Ковельського району, які відбувались за участі Президента України Петра Порошенка.

У Сагрині Президент України взяв участь увідкритті Меморіалу пам’яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» і підрозділів Армії Крайової в 1944-му році.

«Для мене надзвичайно важливо саме сьогодні бути саме тут, в Сагрині. На офіційному відкритті Меморіалу пам’яті українців, які загинули від рук польських селянських батальйонів та підрозділів армії Крайова у 1944 році. Наш перший людський та християнський обов’язок – пам’ятати про невинних жертв та зробити все можливе, щоб наші народи більше ніколи не знали розбрату та протистояння», – заявив Президент.

Згадуючи криваві події Водохреща 1944 року у Гончому Броді, Президент Петро Порошенко наголосив:

«Моя позиція, як Президента, як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, позиція українського народу і позиція Української держави чітка і однозначна, особливо беручи до уваги жахливий досвід російської агресії на Сході нашої держави. Будь-який злочин проти мирного населення не має виправдання і ніколи не має бути виправданим. Ми всі схиляємо голови перед пам’яттю українських і польських жертв Волинської трагедії, рішуче засуджуємо скоєні проти українців і поляків злочини і засуджуємо тих, хто їх скоював»

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024