Ікона, яка творить чудеса

29 Жовтня 2017, 14:00
отець Григорій біля ікони Пресвятої Богородиці 6348
отець Григорій біля ікони Пресвятої Богородиці

Однією з найшанованіших святинь Хресто-Воздвиженського храму села Шельвів Локачинського району є чудотворна ікона Пресвятої Богородиці. Давньою та цікавою є історія цього образу, який був привезений на Волинь переселенцями із Холмщини у сорокових роках минулого століття.

Відомо, що перед тим, як потрапити до наших країв ікона перебувала у костелі польського села Ченстохова. Через пожежу все, що знаходилося в будівлі згоріло. Образ Пресвятої Богородиці ж залишився цілим та неушкодженим. Після лиха його передали до української церкви села Отроч. На новому місці, прихожани церкви стали свідками проявлення чудотворної сили ікони. Свідченням цього є передання, що збереглося до наших днів.

За час перебування образу Божої Матері в Отрочі, молитвами до Пресвятої Богородиці отримали зцілення велика кількість людей. До неї приводили хворих і немічних, сліпих, німих та біснуватих із різних міст та сіл. Отримавши зцілення, люди поверталися здоровими.

2
Прихожани у Шельвові
Прихожани у Шельвові

Прихожанка храму Олександра Капись, яку також переселили з Отроча, свого часу стала свідком одного із таких зцілень.

– Мені тоді було чотирнадцять років, – розповідає жінка. – Пам’ятаю, як одного разу до церкви привели біснуватого. Чоловіка, який виривався і не хотів іти, силою поставили біля ікони. Батюшка молився і хворий поцілував святиню. Здійснилося чудо: біснуватий став спокійним, до нього повернувся розум. Із церкви він виходив уже сам, дякуючи Богові за зцілення.

Збереглося свідчення іще одного очевидця чудотворної сили ікони – Степана Мороза: «Одного разу, коли ми жили ще в Отрочі, вийшла велика чорна хмара. Тоді люди винесли ікону Божої Матері, поставили її біля церкви і почали молитися. Хмара враз розвернулася».

З того часу, коли ікону передали до Хресто-Воздвиженського храму, отрочанці, яких доля розкидала по різних містах та селах України, кожного року, 21 вересня зустрічаються саме в Шельвові. Давні друзі згадують минуле, діляться новинами, а також, неодмінно ідуть до церкви, моляться і просять здоров’я та благословення у своєї Заступниці – Пресвятої Богородиці перед її чудотворним образом.

1
Храм у селі
Храм у селі

Настоятель храму отець Григорій Федорів розповідає, що і тепер молитвами перед святинею люди отримують допомогу та зцілення. Прихожани часто звертаються до Богородиці за поміччю. Здоров’я і благословення для себе та своїх рідних просять не лише шельвівці, а й жителі сусідніх сіл та навіть областей.

– Минулого року, – розповідає отець Григорій, – до церкви за допомогою звернулася сім’я із села Новий Загорів. У дівчинки була якась незрозуміла недуга, що завдавала їй клопотів. Протягом цілого року батьки шукали помочі у різних лікарів, та ніхто не зміг навіть визначити причину захворювання. Спочатку дівчина прийняла Таїнство  Соборування у Свято-Михайлівській церкві сусіднього села Конюхи, а наступного дня приїхала на молебень, що був відслужений перед іконою Божої Матері у нашому храмі. Після цього хвороба відступила.

Кількома роками раніше стався іще один випадок чудесного оздоровлення.

– До церкви приїхала жінка із міста Здолбунів Рівненської області, яка дізналася про ікону від своїх знайомих. Сюди її привела страшна біда – лікарі діагностували онкологічне захворювання і призначили операцію. Після щирої молитви жінка від’їхала додому. Яким же було її здивування, коли під час повторного обстеження лікарі визнали пацієнтку здоровою. Це дійсно чудо, – продовжує священик, зазначаючи, що головне – мати тверду віру і Господь обов’язково почує наші молитви та допоможе.

Свою чудотворну силу образ Пресвятої Богородиці показав і під час смерчу, що налетів на село у 1987 році. Тоді стихія не оминула і церкву. Очевидці пригадують, що в храм налило води, довкола стояв рейвах, все було мокре, а на іконі навіть стрічок не зачепило.

Щонеділі та свята перед образом Божої Матері священик відправляє молебень за здоров’я усіх парафіян та жителів села. А кожного року, у день Різдва Пресвятої Богородиці, ікону у її оригінальному кіоті (нині вона знаходиться в новому кіоті) виносять на подвір’я та тричі обходять із нею довкола церкви. В цей час, люди, схиливши голови, в надії на прихильність та допомогу Небесної Цариці, стають на коліна та моляться, святиню проносять над ними.

1
Отець Григорій
Отець Григорій

Також, у селі вже сформувалася своєрідна традиція. Будучи при надії, жінки стараються якомога частіше звертатися у своїх молитвах до Пресвятої Богородиці, перед Її чудотворною іконою. Просять вдалих пологів, здоров’я та благословення для майбутньої дитини.

– Буває, що люди, з проханням помолитися за них, або за їх близьких, телефонують навіть вночі, – розповідає отець Григорій. Звичайно ж, я йду в храм і складаю молитву. Люди, які живуть поблизу церкви, кажуть, що часто світло у храмі горить і об одинадцятій, і о дванадцятій, і о першій годині ночі.

– Нині, ми з особливою побожністю та ревністю повинні звертатися до таких святинь, як ця чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, – говорить священик. – На сході країни йде неоголошена війна, кожен день гинуть люди. Будучи справжніми християнами, ми маємо розуміти, що на все воля Божа і допомогти нам може лише Господь. Тому, насамперед, потрібно запастися вірою і молитися, просячи у Всевишнього миру та благополуччя для себе і своєї Батьківщини.

Віктор ТВОРОВСЬКИЙ

Фото автора та з сімейного архіву отця Григорія Федоріва

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024