Особливості нового закону про житлово-комунальні послуги

19 Грудня 2017, 11:02
1395 Джерело: Podrobnosti.mk.ua

З нового року кожному доведеться розібратися у законі, щоб уберегтися від штрафів та не втратити житло.

Згідно з даними Держстату, важко назвати українців сумлінними платниками за житлово-комунальні послуги. Найбільше заборгувли за газ – 12,1 млрд грн, причому за рік сума подвоїлася. На другому місці – оплата за опалення та гаряче водопостачання. Це чи не єдиний із боргів, що зменшився – на 2,1 млрд грн за рік, однак залишається суттєвим – 7,4 млрд грн. На третьому місці – електропостачання. За світло українці заборгували 3,5 млрд грн, – інформує «Слово і діло».

Наразі злісні неплатники є проблемою ЖЕКів та судових виконавців. Натомість уже за півроку ситуація зміниться, а з 2019 року пеня нараховуватиметься автоматично. Мова йде про зміни, передбачені у новій редакції закону «Про житлово-комунальні послуги». Документ підписав 5 грудня президент Петро Порошенко.

У Мінфіні сподіваються, що тепер і коштів на субсидії вистачить, і боргів стане менше. Боротися з неплатниками чиновники вирішили батогом. На тих, хто затримуватиме оплату, чекає ще й пеня. Натомість і самі українці зможуть позиватися до компаній, що надають послуги, якщо ті свідомо затягують із ремонтами аварійних поривів чи невчасно подають тепло до будинків.

Ба більше, законом передбачена можливість зменшення розміру плати за комуналку в разі ненадання послуг ЖКГ, їх надання в неповному обсязі або погіршення якості. Також споживач може відмовитися від сплати комуналки (за винятком теплової енергії), якщо він відсутній у приміщенні понад 30 календарних днів.

Ще один цікавий нюанс – у законі прописано, що без укладення договору (індивідуального або колективного) послуга не вважатиметься комунальною, а тому дія цього закону на неї не пошириться.

Читайте також: Скільки і за що заборгували волиняни

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024