Вода, яку краще не пити: у районі дослідили якість питної води

05 Січня 2018, 15:50
2781 Джерело: Южные Вести

Юні екологи Локачинської гімназії посприяли дослідженню якості питної води у Локачинському районі.

Яку воду п’ють жителі нашого району – зацікавились юні екологи ОНЗ «НВК «Локачинська ЗОШ І-ІІІ. Вони досліджували воду із кількох свердловин та криниць, – йдеться на сайті Локачинської гімназії.

Проби питної води здали на аналіз Волинському обласному лабораторному центру МОЗ України.

Вода у Крухиничах

Результати досліджень встановили, що вода з криниці по вулиці Луцькій у Крухиничах за зовнішнім виглядом прозора, чиста, без запаху і домішок, та звичайна за смаком. Вміст нітратів становить 100 мг/дм3, що у два рази перевищує граничну допустиму концентрацію, загальна твердість – 15,0 мг-екв./дм3, що у 1,5 рази перевищує допустиму концентрацію, і загальна лужність – 8,9, що  на 2,4 моль/дм3 вища від ГДК.

Тож цю воду мешканцям рекомендують вживати лише для побутових потреб. Адже тривале вживання води з підвищеним вмістом нітратів значно збільшує ризик розвитку раку шлунку. Нітрати пригнічують функцію щитоподібної залози, що є особливо небезпечним у регіонах із йододефіцитом. Вживання води, твердість якої перевищує 10 мг-екв/л, призводить до посилення місцевого кровотоку і змінює процес фільтрації та реабсорбції (поглинання організмом сечової рідини речовин різного походження) в нирках.

Вода у Дорогиничах

Вода із свердловини по вулиці Зеленій в Дорогиничах має металевий присмак, у відстояній воді з’явився драглистий, рудий осад. Під час кип’ятіння помаранчевий осад не осідає на дно. За проведеними аналізами дізналися, що вміст загального заліза становить 1,2 мг/дм3, що 4 рази перевищує допустиму концентрацію.

Це означає, що вода із свердловини не придатна для вживання, тому що тривале вживання людиною води з підвищеним вмістом заліза (більше 0,3 мг/л), крім захворювань печінки, крові й алергічних реакцій, збільшує ризик інфарктів, негативно впливає на репродуктивну функцію організму. Так само погано залізо виводиться з організму, має канцерогенний вплив, порушує роботу мозку. Вода такого хімічного складу не придатна для прання білизни.

Вода у Локачах

Ще одну пробу води для аналізів взяли із водопровідного крану шкільної їдальні і квартири селища Локачі по вулиці Миру. За зовнішнім виглядом вона прозора, чиста, без запаху і домішок, та звичайна за смаком. Показники за якими проводилися дослідження, не перевищують допустимі норми.

Це означає, що питна вода у шкільній їдальні і квартирі по вулиці Миру відповідає нормам Держстандарту і є придатною для вживання.

Вчителька екології Ірина Зубко
Вчителька екології Ірина Зубко

Рекомендації 

Щоб уникнути забруднення криничної води, необхідно врахувати такі вимоги до облаштування криниць: їх потрібно розміщувати на підвищеній місцевості на відстані не менше 50 метрів від джерел забруднення (ферми, вигрібних ям, кладовища),  крім того стінки криниці мають бути щільними, без тріщин.

Для очищення води з свердловини слід використовувати касетні або засипні фільтри.

Необхідно пам’ятати також про те, що забруднена нітратами вода на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок та звичайна за смаком, тому не рекомендовано розводити дитячу суміш водою з криниць, свердловин, якщо не відомий її хімічний склад.

З метою збереження здоров’я час від часу слід звертатися у територіальну санітарно-епідеміологічну станцію для проведення лабораторних досліджень питної води.

Працівники лабораторного центру нагадують, що вода, яку ви вживаєте, впливає на стан вашого здоров’я.

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024