Півтисячі кілометрів вивчаючи досвід та черпаючи натхнення

09 Січня 2018, 11:03
На екскурсії у рамках прес-туру «Україна очима редактора» 2101
На екскурсії у рамках прес-туру «Україна очима редактора»

Львівщина для багатьох із нас асоціюється із туризмом: тут що не куточок – то історична пам’ятка. Але ця область – чи не єдина у західному регіоні, яка може поправу вважатись лідером із залучення іноземних інвестицій.

Яка ж вона – Львівщина інвестиційно-туристична – бачили учасники прес-туру «Україна очима редактора», який організував Український журналістський фонд.

«Якість виготовляємо, а не перевіряємо»

Перша зупинка – Бродівський виробничий підрозділ ТзОВ «Електроконтакт Україна», який є дочірнім підприємством концерну Nexans. Завод був відкритий в кінці серпня цього року і став третім виробничим підрозділом, який працює на Львівщині. Побудоване буквально з нуля за рік часу, підприємство забезпечило роботою майже півтори тисячі людей. Працівники отримують в середньому по шість тисяч заробітної плати, мають усі соціальні гарантії: безкоштовне медичне страхування, пільгові комплексні обіди, тринадцяту заробітну плату. А оскільки Броди – невеличке містечко, в якому проживає біля 20-ти тисяч населення, то частину працівників забезпечують безкоштовним довозом із навколишніх сіл.

До слова підприємство Nexans є другим у світі виробником різноманітних кабелів для світових авто концернів. Десять років тому розпочало свою діяльність і в Україні, відкривши підрозділи у Золочеві та Перемишлянах Львівської області, а нині – й в Бродах. Найпоширенішою і найпопулярнішою спеціальністю на підприємстві є професія монтера кабельного виробництва. Усім тонкощам професії навчають безпосередньо на заводі. Кожен працівник, незалежно від посади, проходить тиждень базового навчання, на якому вивчає процес виготовлення кабельної мережі.

Бродівський виробничий підрозділ ТзОВ «Електроконтакт Україна»
Бродівський виробничий підрозділ ТзОВ «Електроконтакт Україна»

Салат, який росте на воді

ТзОВ «Галіція Грінері» - компанія із стовідсотковими інвестиціями із Нідерландів. На гроші інвесторів у Буську на Львівщині споруджено дві теплиці, де вирощують різні види салату за методом так званої сухої гідропоніки. Гідропонікою називається спосіб вирощування рослин без грунту на штучних поживних середовищах, в яких всі необхідні елементи живлення даються в легкозасвоюваній формі, у потрібних співвідношеннях і концентраціях. У Буську, наприклад, цим середовищем є вода, а підприємство – поки що єдине в Україні, яке вирощує салат за такою технологію.

У теплиці
У теплиці

За словами працівників компанії, урожай у теплицях (а тут їх є дві площею майже гектар) у літню пору збирають щомісячно, а взимку – кожні 55 днів. Вирощують кілька сортів листових салатів, а також рукколу. Насінням забезпечує одна із голландських фірм. Отриману продукцію закуповують ресторани Києва, Львова, крупні торгові мережі.

За останній рік підприємство сплатило до місцевого бюджету майже 600 тисяч гривень податків і зборів, а в планах – будівництво тепличного комплексу для вирощування огірків та томатів.

Ось так росте салат за новітньою технологією
Ось так росте салат за новітньою технологією

Музей на кількох квадратних метрах

Пізно ввечері наш автобус зупинився у Жовкві. Це містечко, збудоване за концепцією «ідеальних міст» доби Ренесансу, суть якої полягала у створенні збалансованої планової структури міста. Кожному об’єкту відводилось певне розміщення, і, якщо поглянути з висоти пташиного польоту, то все це разом нагодувало обриси людського тіла.

Чільне місце у цій архітектурній структурі замала ратуша. На жаль, до наших часів вона не збереглася, однак на її місці сто років тому було збудовано нову. Нині у ній розміщується міська рада, а на кількох квадратних метрах, по усі сторони гвинтової драбини, яка веде до оглядового майданчика з годинником, - «Музей старого містечка». Історико-краєзнавча композиція містить різноманітні експонати від найдавніших часів і аж до сучасності. Що не куточок – то відтворення того чи іншого періоду із життя містечка, є унікальні колекції старого посуду, давнього одягу, і навіть авіаконструкторства.

На жаль, через пізню пору доби, ми не побачили чимало історичних пам’яток Жовкви. Але в містечко варто приїхати хоча б раз, щоб відчути дух кількох епох, яким не підвладні час і стихія.

Експозиція сьогодення у Жовківському музеї
Експозиція сьогодення у Жовківському музеї

 

Ірина РОМАНЮК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024