Локачанин взяв участь у Всеукраїнській науковій школі з фізики

12 Лютого 2018, 14:11
Владіслав Слупко 2111 Джерело: http://nvklokachi.at.ua/
Владіслав Слупко

Від Волині на школу запросили учня 11 класу фізико-математичного профілю Локачинської гімназії Владіслава Слупка. 
Наукова школа з фізики тривала з 3 по 7 лютого у Міжнародному науково-дослідному комплексі MANLAB.CAMP, – йдеться на сайті Локачинської гімназії.
Тема цієї школи – «Ядерна фізика», послухати лекції з якої зібралися 29 учнів з усіх куточків України. 

На лекції
На лекції

Від Волині запросили учня 11 класу фізико-математичного профілю ОНЗ «НВК «Локачинська ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» Владіслава Слупка.
У когось неділя – це вихідний, а невгамовні юні фізики навчалися на виїзному лекторії і невтомно працювали на кафедрі ядерної фізики фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка. 
«На цій школі була тема, яка мені дуже подобається. Минулого разу лише 2 людини читали лекції. Цього разу лекторів було дуже багато», – розповідає Владіслав Слупко.

Локачинський школяр на Всеукраїнський школі з фізики
Локачинський школяр на Всеукраїнський школі з фізики


Найбільш насиченим щодо занять і освітянських мандрів був третій день. Спочатку професор, завідувач кафедри ядерної фізики фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, доктор фізико-математичних наук Ігор Каденко прочитав лекцію про енергетичні ядерні реактори як джерела нових знань і нової фізики, а аспірант цієї кафедри Маргарита Альохіна ознайомила учасників школи з медичним напрямом розвитку фізики, а саме – з позітрон-емісійною томографією як методом діагностики онкологічних захворювань.

«Були професори, які писали наукові роботи і було видно, що у них багато знань. Ми виїжджали до університету імені Тараса Шевченка, в онкологічні лікарні. В університеті я побачив нові прилади, нам показували, як ними користуватись», – продовжує школяр. 

Відвідування Всеукраїнського центру радіохірургії Клінічної лікарні «Феофанія» відбувалося з неприхованою цікавістю з боку слухачів школи – школярі на практиці намагалися зрозуміти непрості умови лікування хворих новітніми методами на сучасному медичному обладнанні. А увечері молодь ознайомилася з міжнародними заходами, які проводяться для успішних і старанних учнів МАН.

«В онкологічних лікарнях нам показували прилади, якими лікуюють дуже складні випадки», – згадує Владіслав. 

Урочистостями з врученням свідоцтв учасників Всеукраїнської наукової школи з фізики МАН, які діти отримали особисто з рук завідувачів двох провідних кафедр фізфаку КНУ імені Тараса Шевченка, професорів Ігоря Каденка і Станіслава Вільчинського, завершилися заняття в MANLAB.CAMP. Попереду обдаровану молодь чекає багато цікавих занять, досліджень і проектів, стартовими майданчиками для яких стають профільні наукові школи Малої академії наук.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024