Що за собою несе тала вода?

16 Лютого 2018, 14:31
1584 Джерело: https://www.businessblogshub.com/2013/06/awesome-team-icebreakers-business-meetings/

Дизентерія, черевний тиф, вірусний гепатити А, сальмонельоз та інші інфекції – ці та інші захворювання можуть загрожувати локачанам та жителям району. 

Зима цього року знову видалась мінливою, часті потепління і танення снігу загрожують нам підтопленням і проникненням талої води в колодязі та водонапірні башти, спричиняючи виникнення різноманітних інфекційних та паразитарних захворювань, кишкових інфекцій: дизентерія, черевний тиф, вірусний гепатит А (в Шацькому районі уже зареєстровано спалах цього захворювання), сальмонельоз, сибірська виразка, та гельмінтозів – аскаридозу, трихурозу, ентеробіозу, – інформує Локачинське лабораторне відділення.

Збудники цих захворювань в переважній більшості знаходяться в ґрунті, при розмиванні якого потрапляють в питну воду, а з нею – в наш організм, викликаючи тяжкі захворювання.

Небезпечні гризуни 

Другим, теж небезпечним для нашого здоров’я, чинником є те, що при затопленні полів мишовидні гризуни (миші, щурі), шукаючи житло та харчі,  мігруватимуть в наші домівки, несучи з собою особливо небезпечні захворювання: лептоспіроз, туляремію. Протягом 2017 року працівники Локачинського районного лабораторного відділення на території району відловили 30 мишовидних гризунів (польові  та домашні миші) та направили для дослідження на природно-вогнищеві інфекції  в лабораторію особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України». В 6-ти з усіх досліджених гризунів виявили збудники лептоспірозу (в однієї польової та 5 домашніх мишей), ще в однієї польової миші виявили збудник ієрсініозу. Це доводить наявність цих збудників в природньому середовищі  району.

Джерело: http://svit-navkolo.in.ua/mishi.html
Джерело: http://svit-navkolo.in.ua/mishi.html

Лептоспіроз — гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем. 

Джерело інфекції — дикі гризуни (щури, миші), домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють збудник в зовнішнє середовище з сечею. Хвора людина не становить небезпеки для інших. Зараження людей відбувається під час купання у водоймі, на рибалці, косовиці, при вживанні інфікованих продуктів і води, догляді за хворими тваринами. 

В організм людини і тварини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки. Початок захворювання переважно гострий з трясучим ознобом. Температура тіла швидко досягає 39-40 °С. виражені симптоми інтоксикації – загальна слабкість, головний біль, нудота, блювання. Можливі втрата свідомості, марення, збудження. Характерною ознакою є м'язовий біль не тільки під час рухів, а і в спокої. Найсильніший біль хворі відзначають у литкових м'язах, дещо менший — у м'язах спини, грудей, живота. Тривалість міалгій 8-10 днів. Біль у ділянці живота може симулювати картину гострого хірургічного захворювання. Привернути вашу увагу повинна гіперемія обличчя і шиї, ін'єкція судин склер, герпетичні висипання на губах, крилах носа, може виникати кашель, задишка. Майже у всіх хворих збільшена печінка, у кожного другого – селезінка.

Природне вогнище лептоспірозу в районі охоплює такі населені пункти: с. Затурці, с.Кисилин, с.Твердині, с.Шельвів, с.Гранатів. Останній випадок захворювання в районі зареєстрували в 2010 році в жителя с.Затурці.

Ієрсиніоз – кишкова інфекція, що характеризується переважною мірою ураженням шлунково-кишкового тракту, а також генералізованим ураженням, що зачіпає шкіру, суглоби і інші органи і системи організму. 

Слід зауважити, що бактерії, що викликають це захворювання, ієрсинії, вільно переносять вплив на них у вигляді знижених температур. Більш того, при температурі 4-6 градусів, характерній для холодильника, вони не тільки зберігаються, але й не втрачають можливості до розмноження. Враховуючи цю особливість, ієрсиніоз часто визначають ще й як «хворобу холодильників». Крім цього, бактерії вільно переносять заморожування з наступним відтаванням.

Ієрсинії протягом тривалого проміжку часу можуть зберігатися в ґрунті й у воді. Чутливі вони до впливу у вигляді кип'ятіння, висушування та хімічної дезінфекції.

В якості резервуара, як, власне, і джерела ієрсиніозу, виступають переважною мірою тварини. До них зокрема належать різного типу гризуни, собаки і худоба (як правило, свині). Поширення захворювання можливо і через людей, проте передача інфекції від людини до людини – явище вкрай рідкісне.

В цілому ж, передача ієрсиніозу здійснюється через фекально-оральне розповсюдження і воду.

Шляхи зараження – різні продукти харчування. Це продукти тваринного походження і продукти, які зазнали недостатню термічну обробку. Крім цього, сюди відносять також продукти, які забруднені випорожненнями інфікованих тварин. 

У деяких, хоча і рідкісних випадках, інфекцію можна підхопити контактно-побутовим способом. Останній варіант зокрема пов'язаний з низьким рівнем гігієнічної культури.

Тривалість інкубаційного періоду при ієрсиніозі становить приблизно від 1 до 6 днів. Проявляється він у формі лихоманки, температура якої коливається в межах 40°C. Відзначається також озноб, головний біль, слабкість загального характеру, ломота в суглобах і м'язах. При гастроентнричній формі характерна диспепсія (нудота, блювання, діарея, біль у животі). 

У рідкісних випадках при ієрсиніози з'являється висип. Висипання плямисто-папульозні, дрібноточкові або крупноплямисті (іноді кільцеподібні), з'являються на різних ділянках шкіри, найчастіше в нижній частині кінцівок (симптом «шкарпеток» і «рукавичок»). Висип може супроводжуватися печінням в долонях, після себе залишає ділянки лущення. При деяких формах ієрсиніози відзначається артропатичний синдром (артралгії). Суглоби кінцівок (кистей, стоп, ліктьові і колінні) болючі, набряклі, рухи в уражених суглобах обмежені. При генералізованому ієрсиніози може спостерігатись збільшення печінки та селезінки.

Туляремія – зоонозна інфекція, яка характеризується інтоксикацією, лихоманкою, ураженням лімфатичних вузлів. Резервуаром інфекції у природі є гризуни, у тому числі мишоподібні; збудник тривалий час зберігається у крові та тканинах заражених гризунів, виділяється з їх сечею. Зараження може відбутися при вживанні сирої води та купанні у водоймищах, у які із сечею гризунів проникли бактерії, споживанні зараженої їжі, потраплянні у верхні дихальні шляхи та на кон'юнктиви людини пилових частинок разом із бактеріями туляремії при обмолоті інфікованого хліба. Залежно від місця проникнення збудника в організм є 7 форм захворювання. 

Основні симптоми:

– при проникненні бактерій через шкіру  може утворюватися червона пляма, яка переходить у папулу, а потім і виразку, проте слідів проникнення може і не лишитися, спостерігається підвищення температури тіла до 38-39 °C, з'являється головний біль, загальна слабкість, біль у м'язах, інші прояви інтоксикації, збільшення лімфатичних вузлів.

– при потраплянні через дихальні шляхи – може  спостерігатися ангінозна форма з утворенням виразок, та легенева, яка супроводжується кашлем.

Щоб  уникнути цих небезпечних захворювань, слід дотримуватися таких правил:

вживайте якісні продукти харчування.  При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою), потім – окропом. Перед їжею ретельно мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфектантами серветками;

– щоб захистити джерела водопостачання  (шахтні колодязі, артсвердловини)  від забруднення  поверхневими талими водами, можна облаштувати перехоплюючі канави з відведенням стоків в сторону від джерел водопостачання;  

– у разів забруднення колодязі треба звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду;

– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети),в разі переповнення талою водою, треба спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном, або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;

– провести дератизацію, тобто знищення гризунів, в місцях можливого їх скупчення.

Якщо у вас виникла підозра про наявність ознак інфекційних захворювань, то терміново звертайтесь за медичною допомогою. Не допускайте самолікування, щоб уникнути ускладнень.

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром