Дифтерія: як вберегтись від небезпечного захворювання

20 Квітня 2018, 08:00
Як вберегтись від небезпечного захворювання 1817
Як вберегтись від небезпечного захворювання

На сьогодні лікарі по всій Україні прогнозують прихід такого страшного захворювання, як дифтерія.

Пов’язано це з тим, що імунізація населення шляхом проведення обов’язкової вакцинації знаходиться на низькому рівні через дефіцит вакцини, який виник протягом останніх років та посиленої антивакцинальної кампанії. В силу цього симптоми дифтерії необхідно знати кожному, щоб своєчасно звернутися до лікаря і отримати відповідне лікування. 

Дифтерія – інфекційне захворювання яке протікає гостро, та характеризується запаленням, переважно ротоглотки, основною причиною якого є потрапляння в організм бактерії Corynebacterium diphtheriae (бацила Леффлера, розмов. дифтерійна паличка). Крім ротоглотки ( близько 90% усіх випадків хвороби), інфекція провокує розвиток запалення в бронхах, носі, очах, на шкірі й статевих органах.

Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Основні симптоми дифтерії: утворення нальоту й набряк піднебіння, мигдалин, горла, незначний біль при ковтанні, підвищення температури тіла й інші ознаки запального процесу.

Дифтерія – вакцинокерована інфекція. Хворіють на дифтерію не щеплені або невірно щеплені особи.

Джерелом збудника дифтерії є носій інфекції – хвора людина. Особливу небезпеку становлять особи, які переносять захворювання в асимптомной формі. Також небезпечні і ті пацієнти, які одужують від дифтерії. Вважається, що виділення реконвалесцентом бактерій зі слизових оболонок дихальних шляхів може тривати до 15-22 доби після зменшення або повного зникнення клінічних симптомів.

Шляхи передачі – повітряно-краплинний ( через чхання, кашель, розмову на близькій відстані), контактно-побутовий ( через порізи, травми, садна, кон`юктиву око), харчовий (вживання інфікованої їжі).
Інкубаційний період (від моменту потрапляння інфекції в організм до перших ознак захворювання) становить від 2 до 10 днів.

Лікування дифтерії

Незалежно від того, наскільки легка форма дифтерії у людини, її потрібно відразу ж госпіталізовані в інфекційну лікарню. Основним методом лікування є введення в організм протидифтерійної сировотки – антитоксину, тому що антибактеріальні препарати при лікуванні дифтерії мають низьку ефективність. На сьогоднішній день протидифтерійна сировотка – антитоксин у Волинській області відсутня.  Якщо в країні не буде спеціальної сироватки від хвороби, може померти близько 50% хворих, і навіть при наявності сироватки смертність може становити  10-15%.

Дифтерія страшна своїми ускладненнями,  серед яких:

  • Паралічі, переважно піднебіння, голосових зв'язок, дихальних шляхів, шиї;
  • Неврити;
  • Нефроз;
  • Інфекційно-токсичний шок;
  • Міокардити.

Статистика по району

Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року,  в Локачинському районі в с. Павловичі  в 1995р. було зареєстровано 1 завізний випадок дифтерії  з м.Донецьк, а  в 2004р. коли по Україні реєструвались поодинокі випадки захворювання,  випадок дифтерії  був зареєстрований в с.Козлів, у сім’ї ромської національності, які часто змінювали місце проживання. В обох випадках хворіли діти, котрі не отримали щеплення від даного захворювання.

До відома: обстеженню на дифтерію з діагностичною метою підлягають усі хворі з ЛОР-патологією (риніт, ларингіт, ларинготрахеїт),   ангінами (в.т.ч паратонзилярний абсцес); з профілактичною метою - особи які  поступають в будинки дитини,  школи-інтернати, дитячі та дорослі психоневротичні стаціонари. Так, мікробіологічною лабораторією Локачинського лабораторного відділення за І квартал 2018р. з діагностичною метою обстежено 33 особи та 16 осіб обстежено з профілактичною метою.

Як захиститися від дифтерії

Єдиний і найдієвіший спосіб захиститися від дифтерії – це вакцинація. Схема імунізації дітей передбачає імунізацію вакциною АКДП починаючи з третього місяця життя (вакцинують 3-кратно з інтервалом 30-40 днів). Друга вакцинація проводиться в 7 років, третя в 16 років. А дорослим потрібно робити вакцинацію від дифтерії  кожні 10 років.

За 3 місяці 2018р. щеплення вакциною АКДП  в  1 рік і старше отримали  6,2%, старше 2 років- 10,0%, вакциною АДП  6  років – 11,3%, вакциною АДП-М 16 р.- 41,5%,  щеплення вакциною АДП-М отримали 2,4 % дорослого населення, при  наявності достатньої кількості вакцини. Працівники Локачинського лабораторного відділення котрі одними з перших стикнуться із цим захворюванням, організовуючи протиепідемічні заходи у вогнищі,   усім колективом прищепилися проти дифтерії та правцю.

В районі наявна достатня кількість вакцини проти  дифтерії та правцю для дорослих (АДП-М) і є можливість безкоштовно прищепитися в кабінетах профілактичних щеплень первинної медико-санітарної допомоги (ФАП, амбулаторія) по місцю проживання.

Пропонуємо якнайшвидше  долучитись до вакцинації усім особам, без обмежень по віку, котрі не отримували такі щеплення протягом останніх 10 років.

Локачинське районне лабораторне відділення

  ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України»

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024