Виїзд дитини за кордон – що потрібно знати

03 Травня 2018, 09:00
Виїзд дитини за кордон – що потрібно знати 2541
Виїзд дитини за кордон – що потрібно знати

У період літніх канікул є актуальним питання виїзду дітей за кордон. Є багато причин, щоб відвідати інші країни – це туристична подорож, поїздка до родичів, надання можливості дитині в легкий спосіб вивчити іноземну мову та витратити час відпочинку на здобуття нових знань.

Законодавством України передбачено, що дитина яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Виїзд з України громадян,  які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків дозволяється за наявністю нотаріально посвідченої згоди. – пише Локачинське бюро правої допомоги.

Які відомості повинні відображатися в нотаріальній згоді батьків?

  • Перш за все, це зазначення держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

Коли така згода іншого з батьків не потрібна?

  • У випадках, якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску.
  • Якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон дитина, що не досягла 16-річного віку, або її проїзному документі є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний  консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном.
  • У разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій: ( свідоцтво про смерть другого з батьків, рішення суду про  позбавлення  батьківських прав другого з батьків, рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім, рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; 

​​​​​​​Як отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон коли стосунки батьків «напружені»?

В такому випадку варто звернутися в письмовому порядку до іншої сторони з пропозицією за добровільної згоди з’явитися до нотаріуса. В листі необхідно зазначити дату та місце вчинення майбутньої нотаріальної дії, описати мету перетину дитиною кордону, період поїздки. Рекомендовано залишити копію пропозиції та квитанцію про поштове відправлення на випадок, коли інший з батьків уникатиме чи не бажатиме надавати таку згоду, які в майбутньому стануть доказами по суті позову.

Як отримати дозвіл суду на виїзд дитини без згоди батька?

В першу чергу потрібно проконсультуватися з юристом, який допоможе здійснити аналіз справи, зібрати додаткові докази по справі та сформує позов. В позові зазначається проміжок часу, на який потрібен дозвіл, країна у яку планується поїздка, підстава необхідності виїзду дитини за кордон (наприклад: запрошення від родичів, туристична путівка і т.д.). При зверненні до суду позивачем сплачується судовий збір, який згодом може бути відшкодований.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024