Вишивками майстрині з Високих Цевелич можна застелити дорогу до Горохова

18 Травня 2018, 15:16
2071

Для 70-річної Зіни Гальчун з села Високі Цевеличі вишивання – найкраще заспокійливе і розрада. Де б вона не працювала, куди б не їхала – завжди у сумці мала голку з нитками і полотно. Нині ж бабця стверджує, що її вишивками можна встелити шлях до Горохова, а то і далі.

Зіна Михайлівна почала вишивати ще малою. Як пригадує, перші хрестики навчили класти старші дівчата, а вона за ту науку їм корів колгоспних завертала. В 12 років вже самотужки вишивала гладдю рушники, серветки, картини з орнаментом, а трохи пізніше взялася і за вбрання.

«Полотно у ті часи було важко роздобути, тож його люди ткали з конопель. Наловчилась це робити і я.  Одяг з природного матеріалу виходив зручний та якісний. То тепер вишиванки одівають хіба на свято, а колись мій босоногий дід навіть поле орав у сорочці з мереживом. В нашій родині кожен мав кілька таких у своєму скупому гардеробі», – розповідає жінка.

1
Зіна Гальчун
Зіна Гальчун

 

Щоб не зраджувати цим давнім традиціям Зіна Гальчун планує вишити національні одяганки для усіх своїх доньок та синів, а ще - цілої купи онуків. Час для цього, мовляв, знайдеться, хоча і господарку тримає, доглядає за хворою 93-літньою ненькою.

«Колись я багато літ в колгоспі телят гляділа, десятки корів доїла, працювала у будівельній бригаді, але від свого захоплення ніколи не відрікалась, - посміхається старенька. – Тепер стало трохи легше, бо городу вдома маю лиш гектар, обробляти його допомагає кінь. - Вишиваю постійно, навіть коли своєї черги в лікарні чекаю, і як серіал по телевізору дивлюсь… Буває, підгляну в журналі чи вдома в когось цікавий узор – відразу усе переношу на полотно»,  – додає вона.

Більшість своїх робіт жінка пороздавала рідним, а барвисту жіночу блузку і дві рукодільні доріжки передала знайомим в Росію, Білорусію та Канаду.

Гордиться, що і там буде часточка її душі і таланту. Нині ж Зіна Михайлівна вишиває вже сьому ікону в місцеву церкву, бо ті образи, що передала туди раніше, згоріли під час пожежі. На цю благородну справу завжди бере благословення у священика. Бог дає цій жіночці натхнення і здоровя, хоча зір масткиню вже підводить. Проте полишати свого хобі Зіна Гальчун не збирається, ба більше – вже навіть представила виставку власних робіт під назвою «Вишиваний світ рукоділля», яка діятиме в центральній районній бібліотеці з 16 по 25 травня. Тож кожен може ближче познайомитись з її творчістю.

1
Виставка «Вишиваний світ рукоділля» діє у центральній районній бібліотеці з 16 по 25 травня
Виставка «Вишиваний світ рукоділля» діє у центральній районній бібліотеці з 16 по 25 травня

 

Павло КОСТЮЧКО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024