Чи можна купатись у Локачинських водоймах

09 Червня 2018, 12:00
Купання 3627
Купання

Літо – найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.

Крім того, влітку більшою мірою схильні до забруднення мікроорганізмами відкриті водойми. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

В районі місць масового відпочинку на водоймах  офіційно зареєстрованих немає, проте жителі продовжують відпочивати на так званих, неорганізованих місцях масового відпочинку. По селищу Локачі, таким місцями є ставок та річка Луга.

Працівники Локачинського районного лабораторного відділення Горохівського міжрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» протягом літнього періоду постійно проводять моніторинг факторів навколишнього середовища, а саме досліджують води відкритих водойм за мікробіологічні та санітарно-хімічні показники.

За клопотанням Голови Локачинської селищної ради, перші проби води було відібрано 31.05.2018р.  Цьогорічні показники, як і в попередні роки, не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам за мікробіологічними показниками – в ставку смт.Локачі –  індекс ЛКП (лактозопозитивних кишкових паличок) 23 800 в 1 дм.куб.,  що перевищує  гігієнічний норматив в 4,7 рази і  свідчить про значне забруднення водойм (згідно Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів 173-96,  не повинен перевищувати 5000 в 1 дм.куб.). В пробі води відібраної з річки Луга – Індекс ЛКП становить 5000 в 1 дм.куб. і є верхньою межею норми.

Моніторингові спостереження протягом останніх років вказує, на те, що рівень забруднення ставка в цьому році зріс, оскільки в 2017р. індекс ЛКП становив 13 000  в 1 дм.куб. 

До відома: В порівнянні з аналогічним періодом 2018р. захворюваність  на гострі кишкові інфекції зросла 1,8 рази. Так, за 5 місяців 2018р. в районі уже зареєстровано 18 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції, з них 2 випадки захворювання на сальмонельоз у дітей до 17р. та 16 випадків готрих гастроентероколітів, з них 11 випадків у дітей до 17р.. Основними видами збудників, які реєструються є умовнопатогенна мікрофлора – Citrobacter, Enterobacter, St. Aureus, а також зареєстовано 4 випадки ротавірусної інфекції. 56 % від усіх захворівших діти  до року та від одного до чотирьох років.

 

Локачинське районне лабораторне відділення

 Горохівського міжрайонного відділу

ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України»

Коментарі
11 Червня 2018, 15:02
Тексту багато, а от чи можна купатись, так і не зрозумів.
11 Червня 2018, 15:12
Ну так "ревізор" рекомендує чи ні?
11 Червня 2018, 15:16
&quot;В пробі води відібраної з річки Луга – Індекс ЛКП становить 5000 в 1 дм.куб. і є верхньою межею норми.&quot; <br/>Як щодо Луги?
11 Червня 2018, 20:11
Доброго дня. Дана стаття спершу була розміщена на сайті Локачинської РДА, і в оригінальному тексті чітко написано, що купання в ставку селища Локачі несе загрозу здоров’ю людей! ( http://www.locadm.gov.ua/press-tsentr/item/5703-pro-iakist-vody-v-vodoimakh-selyshcha-lokachi) .<br/> Щодо якості води в річці Луга, так на момент відбору проби - мікробіологічні показники є в межах норми. Разом з цим, наполегливо радимо відпочивати в офіційно відведених для купання місцях, оскільки, офіційні пляжі перед відкриттям та протягом сезону перевіряють на безпеку. Це і дослідження якості води, і упорядкування їх території, дна водойм. Місця стихійного відпочинку на берегах водойм, які мешканці обирають для відпочинку, можуть нести загрозу здоров’ю.
12 Червня 2018, 13:56
Дякую за за відповідь, шкода, що Район.Локачі видаляє свої коментарі. Виглядає, ніби я спілкувався сам з собою :( .
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024