Юрій Склезь: «Не ігноруйте інтересами власних дітей – платіть аліменти справно»

09 Червня 2018, 09:00
Юрій Склезь 2035
Юрій Склезь

На жаль, у нашому районі чимало сімей, в тому числі молодих, з різних причин розпадаються. І, як правило, той, з ким залишаються далі жити діти (здебільшого це дружина), подає на аліменти. Але чи виконують наші краяни ці свої зобов’язання і які «санкції» чекають на злісних порушників закону – про це та інше в інтерв’ю нашому кореспонденту нещодавно розповів начальник Локачинського районного відділу Державної виконавчої служби ГТУЮ у Волинській області Юрій Миколайович Склезь.

– Пане Юрію, скільки злісних неплатників аліментів нині нараховується в нашому районі? І чим вони мотивують ухилення від свого прямого обов’язку?

– Загалом таких є аж 267 чоловік, в тому числі 70 – злісних. Щодо останніх, то це переважно безробітні, які ведуть аморальний спосіб життя, пиячать і, як то кажуть, не мають копійки за душею. Вони, буває, не платять аліментів по шість і більше місяців. Станом на перше червня найбільші суми заборгованості складають від 50 до 80 тисяч гривень.

– А які є механізми стягнення аліментів з осіб, які володіють майном? 

– У випадку, якщо громадянин не має постійної роботи, але володіє, скажімо, земельними ділянками, то ми накладаємо арешт на вирощену там продукцію чи кошти, отримані від оренди паю. І таким чином стягуємо аліменти. А дехто і без нашої участі зголошується так вирішити проблему. Трапляється й таке, що боржники мають певні статки, проте хочуть їх приховати. Попереджую, зробити це не вдасться, бо в працівників виконавчої служби є доступ до Реєстру рухомого і нерухомого майна, тісно співпрацюємо й з сільськими радами. Також з метою встановлення чи є у власності боржника транспортні засоби, раз в три місяці подаємо запити в територіальні сервісні центри міста Нововолинськ. У разі позитивної відповіді – накладаємо на авто чи інший транспортний засіб арешт, вилучаємо його і передаємо на реалізацію.

– Ще наприкінці зими вступили в дію зміни до чинного законодавства, які посилюють відповідальність злісних неплатників аліментів.

– Так, згідно цих нововведень, якщо особа ухиляється від сплати аліментів на термін від півроку, державний виконавець має право за своєю вмотивованою постановою обмежувати його в праві виїзду за кордон. Відтак, боржник не може покинути межі України, поки не сплатить борг, адже про заборону повідомлено прикордонникам. Наступне – це тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом. Також заборона користування мисливською та вогнепальною зброєю. Ну і, звичайно, ще є суспільні роботи. Складаємо відповідний протокол, направляє його до суду і той своєю постановою направляє боржника на виконання суспільних робіт. Це може бути, приміром, прибирання вулиць, обкошування парків тощо. Всі зароблені кошти будуть спрямовуватись виключно на сплату аліментів. Крім того, якщо батько ухиляється від сплати аліментів, він втрачає право надавати дитині дозвіл на виїзд за кордон, поки не погасить борг. 

– А як ці нововведення вплинули на ситуацію з боржниками конкретно у Локачинському районні?

– Досить істотно… Оскільки живемо неподалік кордону, багато наших краян їздить на заробітки до інших країн. Позбавляти себе такої можливості через несплату аліментів вони не хочуть, а тому прикладають максимум зусиль, щоб погасити наявну заборгованість. Якщо ж говорити про це мовою цифр, то по 21 виконавчому провадженню аліменти вже сплачені в повному обсязі. За нинішній рік стягнуто 468 тисяч 830 гривень для 127 дітей. Цей показник і є результатом змін до законодавства.

– Що порадите людям, які цілеспрямовано відмовляються платити аліменти?

– Не варто нехтувати законом, а головне - інтересами власних дітей. Ховати голову в пісок, наче ті страуси, довго не вийде та і сенсу нема, бо боргова яма ставатиме все глибшою. Якщо не знайшли можливості поліпшити своє фінансове становище і сплатити аліменти, то шукайте порозуміння з колишньою дружиною, ну, скажімо, допомагайте їй по господарству. Є чимало прикладів, коли це вирішувало проблему.

– Дякую за розмову.

Павло КОСТЮЧКО.

Фото автора.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39