У Локачах на Підзамчі найчистіше джерело

10 Червня 2018, 09:00
Джерело 3606
Джерело

Із джерелом на Підзамчі нашу кориспондентку познайомила Христина Мельничук, яка була учасницею 1-ої регіональної науково-дослідницької експедиції «Водами Прибужжя», присвяченій Міжнародному дню Землі.

Експедиція відбулась у місті Володимирі-Волинському. До участі у ній зголосились 7 команд зі шкіл Локачинського, Іваничівського, Горохівського, Володимир-Волинського та Турійського районів.

«Локачинці радо відгукнулись на запрошення і вирішили скористатись можливістю перевірити якість місцевої води», - розповідає вчитель хімії Мирослава Мирославівна Ничипорук.

Учасниками цієї експедиції стали учні Локачинського опорного навчального закладу: Христина Мельничук, Андрій Гідзун, Максим Дацюк, Яна Юхимюк. Для досліджень вони відібрали проби з місцевого ставка, двох джерел та свердловини. Проводячи хімічний аналіз води, юні дослідники визначали вміст заліза, фосфатів, нітратів, нітритів та аміаку, виміряли кислотність, проводили аналізи з визначення постійної і тимчасової твердості. В результаті було виявлено, що найчистішим серед усіх досліджуваних водойм є локачинське джерело, що на Підзамчі.

«Мій тато ще з дитинства знав про існування джерела. Він приходив сюди разом з моїм дідусем, Євгеном Костянтиновичем. Вони пригадують, що тут було три таких джерела. Два з них вже декілька років як зникли. Коли одного разу ми набрали джерельної водички для свого акваріуму, відразу помітили, як звеселіли наші рибки, а водорості підростали просто «на очах», – розповідає Христина Мельничук.

Доріжка до джерела – протоптана. Отже, його провідують люди. Вода в ньому прозора, прохолодна і дуже смачна. Добре проглядається дно, де маленьким фонтанчиком б’є вода.

Людмила МЕЛЬНИЧУК

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39