Боротьба з борщівником Сосновського: що небезпечного несе у собі рослина

14 Червня 2018, 15:00
Борщівник 8495
Борщівник

Борщівник Сосновського (Heracleum Sоsnowskyi Mаnden) – культура, яку вирощували на корм (силос) для тварин у 50-ті роки минулого сторіччя. Його перестали вирощувати з дуже простої причини – запах ефірних речовин, які містяться в рослинах, передавався в молоко.

Борщівник
Борщівник

З часом борщівник Сосновського почав поширюватись у вигляді своєї здичавілої форми. Сік рослин, що потрапляє на шкіру з такими речовинами, під впливом сонячного світла (ультрафіолету) здатний підсилювати пігментацію шкіри людини і тварин, викликати дерматити, які називають «опіками». Найчастіше дерматити від попадання соку борщівника на шкіру проявляються у вигляді пухирів, які викликають неприємні больові відчуття. Такі пухирі з часом стають темними плямами, що сходять протягом 3-6 місяців. Відомі навіть летальні випадки від численних опіків шкіри у дітей молодшого віку.

Борщівник
Борщівник

Борщівник успішно проникає в природні екосистеми: на узбіччя відомчих автомобільних та залізничних шляхів, польових доріг, на крайові смуги сільськогосподарських угідь, каналів, ярів, балок, заплави річок, на необроблювані землі, пустирі, сміттєзвалища, обочини лісів. Борщівника можна знайти в парках, садах, населених пунктах.

Борщівник Сосновського, або як ще називають: «гераклова трава», «ведмежа лапа», «Помста Сталіна», «окупант» це – багаторічна рослина родини Зонтичних з 2-5-річним циклом розвитку.

Борщівник
Борщівник

З центральної її бруньки на 3-5, рідше – на 2-3 році життя утворюється квітковий пагін. Квітка – складний зонтик, білий або зелено-жовтий. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується переважно насінням. Деяке насіння борщівника може прорости тільки через 5-6, або навіть через 12-15 років. Одна рослина може давати 15-20 тисяч, а в окремі роки – до 100 тис. життєздатного насіння. Борщівник — морозо- і холодостійка рослина. Висота рослин – до 2-2,5 м., порожнинне стебло завтовшки до 10 сантиметрів. Листки міцні, 80-100см, завдовжки і до 70 см завширшки.

Борщівник
Борщівник

Методи боротьби з борщівником Сосновського

  • Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років. Перша – поява можливості виїзду в поле; друга – до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть. Восени оранку на полях, зарослих борщівником, проводити не можна, бо це сприятиме накопиченню насіння в грунті і викорінення буде розтягуватися ще на кілька років.
  • Плоскорізний обробіток — підрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати — рано навесні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки (на 10-15 см нижче рівня поверхні грунту). Якщо зрубати вище — на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.
  • Обрізування квіток у фазах: бутонізація - початок цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовірність отримати дерматози.
  • Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування. Ефективно після скошування Додатково залити рослини розчином препарату (в порожнину трубки стебла). Не потрібно допускати рослину до цвітіння. Це найбільш ефективний і доступний метод.
  • Проведення хімічного обробітку з використанням гербіцидів гліфосатної групи (на основі Ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату) та бакових сумішей (дикамба + гліфосат , iмазапір + гліфосат та інші) відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Перший раз – з початку відростання борщівника (квітень-червень), другий – через 15-20 днів, обов'язково до цвітіння. Біологічні властивості борщівника виключають можливість його повного знищення в результаті лише одноразового застосування гербіцидів. Після першої обробки і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борцівника. При внесенні гербіцидів необхідно забезпечити не менше як 80% змочування рослини.
  • Використання ремедіаторів — запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борцівника (високопродуктивні злаки — Костриця, стоколос, або бобові культури - Козлятник (галега). Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

Борщівник
Борщівник

Перша допомога при опіку борщівником

Якщо все ж відбувся контакт із соком рослин, то необхідно:

  • По можливості, в найкоротші терміни, промити уражені ділянки з господарським милом у проточній воді;
  • Промити (саме промити, а не протерти) уражені ділянки спиртовмісної рідиною (Одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом одноразово (пантенол, олазоль, борний вазелін, уснінат натрію на ялицевому бальзамі, лiнiментсинтоміцин) і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягом або пов'язкою),
  • Не розкривати пухирів, які утворились, - у випадку значних пошкоджень шкіри на місці пухирів, які розкрились, наносять Підсушуючу мазь (цинкову) і накладають стерильну пов'язку;
  • Звернутись до медичних установ.
  • Якщо контакт відбувся в темний час доби і не вжито ніяких заходів, то при опроміненні шкіри на наступний день клінічні симптоми бувають такі ж, як і при ураженні вдень.

Локачинська Держпродспоживслужба

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024