Куди звертатись за пенсійною допомогою

21 Червня 2018, 14:00
Гроші 1206
Гроші

Щоб вирішити пенсійні питання, ми йдемо до Пенсійного фонду. Але у відомстві можуть допомогти не лише пенсіонерам. Загалом перелік послуг доволі значний. Навіть більше, він постійно розширюється. І отримати консультацію тут можуть не тільки одержувачі пенсії, а й люди передпенсійного віку, та й узагалі всі громадяни, що цікавляться тим, як за них сплачують внески роботодавці або ж скільки років стажу вони мають.

Про це інформує головне управління Пенсійного фонду України в області.

Водночас, звертаючись до Фонду, варто пам’ятати, що є сервіси, які надають лише на місцях, а є ті, вирішити котрі допоможуть як у головних управліннях, так і безпосередньо в Пенсійному фонді України. На «вищому рівні» надають переважно консультаційні послуги, розв’язують проблеми правильності дій фахівців, розглядають заяви і скарги.

А вирішити будь-які пенсійні питання допоможуть у місцевих управліннях. Чого б не стосувалася справа: призначення або перерахунку пенсії, отримання довідок чи навіть надання допомоги в користуванні електронними ресурсами Фонду. Одним словом, спектр надання послуг тут – найширший.

Разом із тим, у місцях обслуговування громадян, облаштованих поза межами Фонду (віддалені робочі місця в об’єднаних територіальних громадах, ЦНАПАх), перелік послуг дещо менший. Тут здійснять правову оцінку документів, видадуть пенсійні посвідчення, запишуть на прийом, допоможуть замовити та одержати необхідну довідку про розмір пенсії чи виписку з облікової картки застрахованої особи, отримати виготовлене пенсійне посвідчення або надану раніше трудову книжку, подати заяву щодо переведення виплати пенсії за новим місцем проживання, зміни способу виплати пенсії або ж отримання допомоги у витребуванні документів.

Варто зазначити, що в таких пунктах асортимент пенсійних послуг постійно збільшується, і в перспективі – тут допомагатимуть пенсіонерам за всіма пенсійними напрямами.

Останнім часом популярністю серед громадян користуються також електронні ресурси, зокрема веб-портал Пенсійного фонду України. Показово, що зазначений інтернет-ресурс надає послуги кожній особі індивідуально та працює з дотриманням вимог щодо захисту інформації. Окрім цього, на веб-порталі також можна отримати різнопланову інформацію: від даних Реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та власної пенсійної справи до замовлення довідок, так би мовити, не виходячи з дому.

Ще однією послугою веб-порталу стане новий онлайн-сервіс для громадян – СМС-інформування, за допомогою якого Пенсійний фонд повідомлятиме пенсіонерів про призначення та перерахунок пенсій, а працівників – про сплату за них єдиного соціального внеску, а також розмір їхнього страхового стажу.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024