Володимир Веремчук: «Займаємо третє місце в області по розкриттю злочинів…»

06 Липня 2018, 10:00
Миколайович Веремчук 3793
Миколайович Веремчук

Разом з впровадженням реформи правоохоронної системи, яка в Україні стартувала ще в 2014 році, зросла довіра населення до людей в погонах.

В інтерв’ю нашому кореспонденту начальник Локачинського відділення поліції Володимир Миколайович Веремчук розповів про нові підходи до роботи, стан злочинності на Локачинщині і законодавчі «підводні камені».

– Ви очолювали місцеве відділення в період державного реформування структури. Як усе це відбувалось і що нині змінилось в роботі наших правоохоронців, окрім, звичайно, назви?

– Зміни – це завжди непросто, бо слід звикати до нових стандартів і підходів. Весь особовий склад відділення пройшов переатестацію. Лиш незначний відсоток співробітників відсіявся, а когось пізніше було поновлено на роботі через суд. Нині маємо ще шість вакансій, зокрема – слідчого, старшого інспектора-чергового, поліцейського тощо.

Після реформування суттєво покращилась матеріально-технічна база. Наш автопарк (були лада і нива) поповнився ще трьома автомобілями, в тому числі й позашляховиком Isuzu. Це, між іншим, ідеальний варіант для нашого бездоріжжя. У водіїв-порушників практично не лишається шансів втекти від погоні, і, відповідно, ухилитися від чималого штрафу.

Тепер немає перебоїв із забезпеченням паливно-мастильними матеріалами. Поліція здатна оперативно реагувати на усі виклики від населення, а не думати де взяти кілька літрів солярки чи бензину, щоб добратись у віддалене село. За останній час зросло число таких звернень в десять разів, що вказує на зміцнення довіри до правоохоронних органів.

– Мені відомо, що реформа внесла корективи у законодавство, які суттєво обмежують повноваження слідчих.

– На жаль, це правда. Якщо раніше правоохоронець міг самостійно призначати більшість експертиз, визначати запобіжний захід, то нині усі слідчі дії узгоджуються з процесуальним керівником – прокурором чи слідчим суддею. А коли місцевий представник Феміди у відпустці чи на лікарняному – нашим співробітникам доводиться звертатись до цих фахівців у сусідній район. Це забирає чимало часу і, відповідно, унеможливлює розкриття злочинів по гарячих слідах.

Є й інші законодавчі зміни, які також дещо ускладнюють нам роботу. Наприклад, у відділенні вже давно не функціонує ізолятор тимчасового тримання. Правопорушників доставляємо в Луцьк, Ковель чи Нововолинськ. Понад три години не маємо права утримувати у відділку дебоширів та п’яничок.

Згадаю і про новації, пов’язані з утворення об’єднаних територіальних громад. В перспективі на їх територіях діятимуть поліцейські станції. Передбачається, що Затурцівську ОТГ обслуговуватиме два правоохоронці. Там це питання вже вирішується.

– А що скажете щодо нинішнього стану злочинності в районі?

– Тепер в пріоритеті розслідування тяжких і особливо тяжких злочинів. Наше відділення займає третє місце з їх розкриття. З початку року зафіксовано три факти незаконного зберігання зброї та боєприпасів. У жителів Коритниці, Замлич та Локач наші співробітники вилучили артилерійські снаряди, ручні гранати, патрони різних калібрів тощо, загалом понад двісті предметів та три кілограми вибухової речовини.

Останнім часом почастішали й ДТП. Це, імовірно, пов’язано з недавнім ремонтом траси в напрямку Устилуга. Хороша дорога дозволяє водіям добряче розігнатися. На жаль, окремі з них продовжують сідати за кермо в нетверезому стані. За цими фактами вже складено 26 протоколів, порушниками сплачено адміністративні стягнення – 273 тисячі гривень.

Ведеться боротьба із самогоноварінням. Оштрафовано 9 осіб, найбільше – в Локачах та Привітному. Загалом, понад півмільйона гривень направлено до місцевого бюджету.

Найрозповсюдженішими є крадіжки майна, коштовностей, грошей в приватному секторі. Нерідко до них причетні цигани. Вони заходять до селян з метою купівлі металобрухту чи пір’я, оцінюють їхні статки, а потім повертаються і грабують. Тож, якщо бачите у населеному пункті осіб цієї національності, відразу телефонуйте у поліцію.

Трапляється, руки сверблять і в людей, які живуть по-сусідству, або ж дружать між собою, як це, скажімо, було в Коритниці. Там знайомий поцупив у ветерана Другої світової війни численні медалі та ордени. І тільки завдяки злагодженій і оперативній роботі наших співробітників вдалося усе повернути власнику.

– Чи багато краян потрапило на гачки шахраїв?

– На жаль, пори численні застереження правоохоронців, роз’яснювальні публікації в засобах масової інформації, люди продовжують «вестися» на різного роду афери. Нині, окрім легенд на кшталт: ваш син потрапив у поліцію – перерахуйте гроші на картку, набули масовості й Інтернет-шахрайства.

Все більше людей хоче купувати дешевше, для цього використовують популярний тепер ресурс OLX. Але інколи це призводить до плачевних наслідків. От, скажімо, житель Крухинич, бажаючи таким чином придбати причіп, «влетів» на 14 тисяч гривень.

А в Шельвові одна панянка перерахувала продавцю на банківський рахунок кошти за дитячий візок, а отримала ящик з кількома цеглинами. Подібні випадки в районі – не рідкість.

– А чи допомагають якось у розкритті злочинів керівники громад?

– Безумовно. Вони найбільше зацікавлені, щоб на території був спокій і порозуміння між людьми. Тому вносять свою лепту у розслідування злочинів, слідкують за порядком. Хочу усім сільським головам подякувати за співпрацю, а особливо – Затурцівському, Крухиничівському, Заячицівському, Конюхівському, Замличівському, Холопичівському, Марковичівському та Дорогиничівському.

– Дякую за інтерв’ю.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024