Як прочитати «Під скляним ковпаком» і не впасти в депресію

09 Грудня 2021, 21:12
Під скляним ковпаком БЛОГ 1985
Під скляним ковпаком

Напівавтобіографічний роман американської поетки Сильвіі Плат, вийшов друком за декілька тижнів до її смерті. Єдиний прозовий твір у її доробку, хоча важливо зауважити те, що навіть її проза є досить поетичною (просочена ніжністю і романтизмом).

Як тільки я перегорнула останню сторінку і зрозуміла, що книга закінчилася – я випала із життя що найменше на день.

«Я почувалася геть вкляклою, геть порожньою — певно, так почувається центр торнадо, мляво повзучи кудись у хаотичному вихорі.»

Естер, прототип авторки, головна героїня із синдромом відмінниці, розповідає про своє життя, ділиться своїми переживаннями про подруг, навчання та хлопців. Надзвичайно важливим є той спектр емоцій, які вона відчуває і як вона їх відчуває, як старається впоратися із ними.

«Мабуть, у світі є чимало штук, від яких не зцілить гаряча ванна, та особисто я можу назвати їх не так і багато. Коли я журюся, що колись помру, або коли надто знервована, щоб заснути, або закохана в когось, із ким не побачуся ще тиждень, то провалююся в безнадію зовсім ненадовго, а тоді кажу: «Піду прийму гарячу ванну»

Головна героїня хоче знайти себе і справу життя, яку справді любитиме і буде жити в насолоді з нею, та через значне тиснення з усібіч вона просто задихається, почувається під скляним ковпаком.

Тут зромантизована ідея самогубства, навіть більше того з ідеалізована, та сама смерть як така зображується вульгарною і гнітючою.

Ілюстрації в книзі – окрема любов, хоча, кажучи правду, спочатку вони мене і найбільше відштовхували своєю «дівчачістю» і ніжністю.

Не буду завзято рекомендувати цю книгу, і не хочу. Для неї має бути особливий час і місце в кожного. Вона не легка в прочитанні, та дуже захоплює, несе своєю течією.

P.S. Не читайте «Під скляним ковпаком», щоб позбутися болю і пустоти в середині себе – болітиме ще більше, а пустота може стати нескінченною.

Читайте також: «Закомплексовані рамками ідеальності і пригноблені поглядами» або Чому варто прочитати «Непомітні»

 

Підписуйтеся на Район.Локачі у фейсбуці, де оперативно оновлюється інформація та приєднуйтеся до нас в інстаграмі, де лише найцікавіші новини та анонси подій.

 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024