В області придумали, як забезпечити вчителів та медиків зарплатою

29 Жовтня 2018, 13:00
В області придумали, як забезпечити вчителів та медиків зарплатою 1275
В області придумали, як забезпечити вчителів та медиків зарплатою

Голова ОДА Олександр Савченко віднайшов спосіб вирішити найактуальніші соціально-бюджетні питання краю за рахунок внутрішніх резервів.

Про це інформують у прес-службі Волинської ОДА.

Останні кілька місяців пріоритетом державної виконавчої влади в області була робота з попередження виникнення заборгованості оплати праці в медичній та освітній галузях.

Через недостатній фінансовий норматив, застосований при розрахунку обсягу медичної субвенції, а також неврахування у формулі освітньої субвенції поділу на класи, індивідуальної форми навчання та зростання кількості учнів незабезпеченість коштами на зарплатню педагогічним та медичним працівникам на початок року становила, відповідно, 92,7 і 55,2 млн. гривень.

Окрім упорядкування шкільної мережі і оптимізації лікарняного ліжкового фонду для вирішення проблеми також спрямовали власні ресурси місцевих бюджетів, переглянули та перерозподілили між бюджетами територій цільові субвенції. Як результат: станом на сьогодні додаткова потреба на заробітну плату педагогічних працівників становить 53,5 млн. грн., медичних – 44,2 млн. гривень.

Крім того, бракує 6 млн. грн. для забезпечення інсуліном хворих на цукровий і нецукровий діабет та 10,9 млн. гривень – на проведення гемодіалізу волинянам з нирковою недостатністю. Є суттєва потреба у коштах для розрахунків за надані пільги і субсидії населенню.

«Була створенна моніторингова група, яка ретельно проаналізувала використання бюджетних асигнувань по усіх напрямках, – зауважує голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко. – Результат: на кінець року в області прогнозується економія обсягом понад 208 мільйонів гривень. Це – бюджетні залишки, які, за багаторічною традицією, невикористаними поверталися в державну скарбницю. Волинь пропонує відмовитися від такої практики і перерозподілити ці лишки на актуальні потреби краю.

Є позиція Президента України щодо фінансової незалежності територіальних громад. Тому, наші пропозиції цілком співзвучні із президентською концепцією децентралізації. Саме з цією мотивацією ми звернулись в Кабінет Міністрів України, аби вони погодили перерозподіл цих коштів».

За словами Олександра Савченка ініціатива дозволить уповні забезпечити фінансами зарплатню працівникам освітньої і медичної галузей, лікування хворих на діабет та ниркову недостатність, а також додатково спрямувати 93,6 млн. грн. для розрахунків за надані населенню пільги та субсидії.

«Головам міст та ОТГ я демонструю приклад ефективного бюджетування. Децентралізація – це те, до чого ми усі прагнули. Але збільшення повноважень означає і збільшення відповідальності. Від голів я вимагаю не лише господарського, а й державницького підходу до розподілу своїх бюджетних асигнувань. Він полягає не в очікуванні додаткових грошей «з верху», а – в пошуку альтернативи і найефективніших рішень для задоволення потреб громад. Це, окрім іншого, буде визнанням того, що всі ми як суспільство відповідальні одне за одного», - резюмував голова облдержадміністрації.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024