Голова Локачинської РДА взяв участь у Раді регіонального розвитку під головуванням Порошенка

15 Листопада 2018, 09:50
Рада регіонального розвитку 1918
Рада регіонального розвитку

Голова райдержадміністрації Віктор Дудечко та голова Затурцівської сільської ради (об’єднаної територіальної громади) Володимир Патійчук у складі делегації Волинської області взяли участь у роботі засідання Ради регіонального розвитку під головуванням Президента України Петра Порошенка, яке відбулось 12 листопада у Міжнародному виставковому центрі у Києві.

Головними темами Ради стали, насамперед, питання змін у період децентралізації та визначення подальшого напрямку роботи розвитку життя країни, – повідомляють у Локачинській РДА.

Зокрема йшлося про:

– щодо підготовки планів перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки.

Президент Петро Порошенко під час Ради регіонального розвитку доручив представникам регіональної влади розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки.

«Необхідно подолати спорадичність і певний хаос в реалізації політики розвитку регіонів. Тому ставлю регіональній владі завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із суспільством і громадами, і прийняти їх на рівні громад. Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах і з’являться першочергові об’єкти, які і будуть маркерами розвитку», – наголосив він.

Глава держави додав, що кожен член громади повинен мати можливість володіти інформацією про те, що буде зроблено у 2019, 2020 та 2021 році і куди підуть зароблені кошти громади.

«Наявність таких перспективних планів із затвердженими громадою проектами, механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи територій. І виграє той, хто буде першим», - сказав він. Президент зауважив, що і держава знайде можливість співфінансувати багато із цих проектів. «Тому, закликаючи вас до ухвалення планів розвитку, ми не зазіхаємо на кошти місцевого самоврядування. Це кошти, які ви будете самі визначати як використовувати. Навпаки – пропонуємо фінансову допомогу в реалізації особливо значимих проектів. Підставимо державне плече», – сказав Глава держави;

– щодо незворотності процесу децентралізації.

«Децентралізація, як і інші важливі реформи, про які тут сьогодні будемо детально говорити, має стати точно незворотною. Не можна будь-кому дати навіть маленький шанс на реванш. Чотири роки поступового впровадження довели її економічну та політичну ефективність для громад та громадян», – наголосив Глава держави.

«Її ефективність зайвий раз переконує нас в тому, що наступному поколінню українців ми передамо успішну європейську Україну. Саме так і станеться, якщо лише не дамо передати країну до рук реваншистів, популістів, які атакуватимуть країну у виборчому циклі 2019-2020 років. Але я впевнений, мудрий український народ зробить відповідальний вибір, який гарантуватиме сталий розвиток територій, громад», – додав Президент.

Глава держави наголосив, що реформа децентралізації здійснювалась для того, щоб наблизити владу до людей, скоротити відстань від людини до громади, яка має реальний фінансовий ресурс для вирішення проблем. «Хоча ця реформа ще далека до завершення, вона належить до числа тих, позитивні результати яких суспільство вже точно помітило. Поклали дорогу, відремонтували школу, зробили освітлення в селі, селищі або місті, сміття почали нарешті вивозити не лише в містах, але і селах, водогін полагодили, майданчик спортивний зробили – це, здавалося б прості речі, хвалитися цими речами в двадцять першому столітті якось аж ніяково. Але давайте чесно казати, ці проблеми не вирішувалися десятиліттями. В провінції ще донедавна здавалося, ніби час завмер на початку дев’яностих», – зауважив Петро Порошенко;

– щодо підключення сільських шкіл до Інтернету, модернізації опорних шкіл та придбання шкільних автобусів.

«Сільські амбулаторії не єдиний внесок держави в розвиток сільських територій. Я ініціюю виділення в наступному році 3 мільярдів гривень на підключення сільських шкіл до Інтернету, на модернізацію опорних шкіл, на придбання шкільних автобусів»,  – сказав Президент в ході роботи Ради регіонального розвитку.

«Бо якщо ми тягнемо Інтернет для телемедицини у сільській медицині, очевидно, що і сільрада, і школа мають точно мати високошвидкісний Інтернет», – додав він;

– щодо 100% забезпечення субсидіями тих, хто їх реально потребує.

«В контексті питання про тарифи є невідкладні тактичні завдання, які треба вирішити протягом місяців та тижнів. Я спілкувався з Урядом і моя принципова позиція – захистити людей і вдосконалити та розширити систему субсидій, збільшити кошти на її виконання», – підкреслив Президент Петро Порошенко під час виступу на засіданні Ради регіонального розвитку.

«Принципова позиція – жодна бідна і жодна незахищена людина точно не має постраждати. Жодна бідна і жодна незахищена людина не має платити більше», – наголосив Президент.

«Ми маємо чітке порозуміння, що ми саме в такому напрямку і будемо діяти. Ба більше, є принципова позиція щодо монетизації субсидій. Що це таке? Бідна людина економить гроші, бідна людина встановлює за допомогою держави систему енергоефективності, менше споживає газу, вона має мати можливість отримати гроші за економію», – зазначив Петро Порошенко.

«Зараз треба на 100% забезпечити субсидіями тих, хто їх реально потребує», – наголосив Президент. – І це не просто мій заклик, а це принципова позиція щодо формування бюджету 2019 року до другого читання. Наголошую окремо, якщо цієї позиції не буде в бюджеті, якщо не врахують позицію Президента при підготовці в Парламенті, я бюджет цей не підпишу. Зроблю те, що ніколи не робив», – сказав Петро Порошенко.

Коментарі
15 Листопада 2018, 13:48
ото попили горілки
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024