Волинян запрошують озвучити книги для незрячих

19 Листопада 2018, 12:48
Анетта Антоненко під час презентації акції «Озвучимо книжки для незрячих» у Луцьку 913
Анетта Антоненко під час презентації акції «Озвучимо книжки для незрячих» у Луцьку

Благодійний фонд «Фундація літературних ініціатив» за підтримки Українського Культурного Фонду оголошує другий етап Всеукраїнської волонтерської акції «Озвучимо книжки для незрячих».

Задля підтримки інклюзії у сфері культури та мистецтв видавництва: «Видавництво Анетти Антоненко» (з 2017 року); «Фоліо», «Нора-Друк», «Ніка-Центр» (з 2018 року) надають безкоштовні права на створення аудіоверсій книжок у рамках Всеукраїнської волонтерської акції «Озвучимо книжки для незрячих». Партнерами акції є мешканці міст України з приємними тембрами голосу, працівники творчих колективів, актори кіно і театрів, журналісти телекомпаній і радіостанцій, які мають навички та технічні можливості для звукозапису. Вони безкоштовно озвучують і дарують книжки спецбібліотекам для людей з вадами зору.

У цій акції уже взяла участь волинська радіостанція СІД-FM і озвучила книгу американської письменниці українського походження Ірени Коваль «Незаземлені».

Завдяки підтримці Українського Культурного Фонду у 2018 році волонтери, що не володіють власним обладнанням, матимуть нагоду скористатися орендованими звукозаписувальними студіям. Кожну аудіоверсію книжки буде відправлено у 64 спецбібліотеки, а також розміщено на сайті «Першої інтернет-бібліотеки для незрячих в Україні».

«Через відсутність фінансування книжкові фонди спецзакладів не поповнювалися майже 10 років», – каже директор Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського у Києві Юрій Вишняков .

Утім, у 2017 році проект Всеукраїнської акції «Озвучимо книжки для незрячих», ініційований «Видавництвом Анетти Антоненко», сформував мережу відповідальних волонтерів, які озвучили і безкоштовно віддали у спеціалізовані бібліотеки для людей із вадами зору 48 записаних аудіотворів. Це дозволило інклюзивному співтовариству почути нових сучасних вітчизняних і іноземних авторів. Також, під час реалізації акції видавництвом було створено тестову версію  «Першої інтернет-бібліотеки для незрячих в Україні», що сьогодні є унікальним для нашої країни вирішенням проблеми вільного доступу до літератури для людей з вадами зору. Відтепер аудіозаписами можуть користуватися громадяни з найвіддаленіших куточків України та світу.

Акція доводить ефективність діяльності волонтерського руху, залучає партнерів і власним прикладом показує, як допомогти 500 тисячам українців із інклюзивного суспільства (за даними добровільної громадської організації інвалідів зору «Українське товариство сліпих»), які мешкають у 24 регіонах країни, і чиї права на рівний доступ до літератури було обмежено.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024