Децентралізація, реформи та здобутки: що обговорювали на першому засіданні Локачинської ради регіонального розвитку

23 Грудня 2018, 10:03
Засідання 1423
Засідання

У райцентрі пройшло перше засідання Локачинської ради регіонального розвитку.

Засідання пройшло 21 грудня, у великій залі райдержадміністрації, – інформує сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики райдержадміністрації.

У ньому взяли участь депутати райради, очільники місцевих громад району, керівники установ та організацій, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації та громадськість, а також голова районної ради Володимир Мазурок, директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко та перша заступниця голови райдержадміністрації Наталія Сафронова, депутат Волинської обласної ради Михайло Скопюк.  

Свою роботу Рада регіонального розвитку району розпочала після позачергової сесії районної ради, на якій депутати ухвалили районний бюджет на 2019 рік.

Голова райдержадміністрації Віктор Дудечко, який був одночасно і спікером, і модератором засідання, розпочав свій виступ з подяки обранцям районної громади за конструктивну роботу у 2018 році, а також  окреслив основну мету сьогоднішнього засідання, яке, на його думку, покликане сприяти налагодженню ефективної взаємодії районної державної адміністрації з органами місцевого самоврядування району у питаннях напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади, вирішення проблемних питань життєзабезпечення району.

Головними темами засідання стали питання проведення в районі ключових реформ, створення опорного навчального закладу та його здобутки. Не оминули під час засідання і питання децентралізації.

За словами Віктора Дудечка, завдяки впровадженню реформи децентралізації влади власні доходи місцевих бюджетів зросли в кілька разів.

Упродовж 2015-2018 років обсяг місцевих бюджетів району за власною доходною базою збільшився у 2,4 рази і становить 49,5 млн.грн. 

Щорічно зростає і обсяг ресурсів, що передаються району з державного бюджету. Усього з 2015 по 2018 рік місцеві бюджети району отримали 664,9 млн.грн. підтримки у вигляді міжбюджетних трансфертів з державного бюджету: це медична, освітня субвенції, субвенції на соціальний захист, субвенція на соціально-економічний розвиток територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку, інфраструктурна субвенція об’єднаним територіальним громадам, державна фінансова підтримка галузі АПК, будівництва та утримання доріг.

Що стосується медичної реформи, то за словами голови райдержадміністрації, на її втілення в життя очікує майже третина всього населення країни. В планах Президента та Уряду – потужна мережа з понад чотирьох тисяч сільських амбулаторій. Перші 513 побудують впродовж наступного року. В нашому районі вже розпочали будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селі Привітне, обсяг фінансування якої у 2018 році за рахунок субвенції становить більше 7 млн гривень.

Основний акцент виступу голови райдержадміністрації Віктора Дудечка та інших спікерів все ж ставився на реформі децентралізації,зокрема, її реалізації у нашому районі.До слова, Волинь – серед лідерів впровадження реформи децентралізації в Україні і посідає четверте місце (створили вже 41 об’єднану територіальну громаду). ОТГ на сьогодні мають прямі стосунки з бюджетом і це найосновніше в реформі.

Локачинський район також має напрацювання у цьому напрямку.

Відтак, в районі утворили одну об’єднану територіальну громаду – Затурцівську, в якій вже відбулися перші місцеві вибори (у грудні 2017 року).

Крім того, 23 грудня також відбудуться перші вибори у Привітненській ОТГ та Війницькій ОТГ.

Залишиться необ’єднаними Локачинська селищна та 8 сільських рад, що становить 46 % від усіх жителів району.

Досвідом роботи в об’єднаній територіальній громаді поділився Затурцівський сільський голова Володимир Патійчук, який запевнив присутніх, що затурчани та жителі сіл, які увійшли до складу єдиної громади, не помились рік тому у своєму виборі – лише за рік громаді вдалось реалізувати цілий ряд проектів, які суттєво змінюють обличчя населених пунктів Затурцівської громади.

Сьогоднішній аналіз свідчить, переважна більшість проектів за ці три роки реалізована в освітній галузі, використали більше 19 млн гривень. Так, вцілому тільки за кошти субвенції здійснять капітальний ремонт в 10 загальноосвітніх навчальних закладах, 4 дошкільних навчальних закладах та у єдиному закладі позашкільної освіти району – Локачинському районному Будинку школяра.

На завершення 2018 року розпорядженням Уряду № 934 від 5.12.2018 району виділили більше 800 тис.грн. на ремонт ДНЗ сіл Павловичі і Губин.

Протягом 2018-2019 років здійснюється реалізація проекту «Капітальний ремонт даху та проведення енергоефективних заходів у Локачинській школі-гімназії» на суму 6662,5 тис. грн. Провели ремонтні роботи на суму 3 мільйони коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Локачинська гімназія вже багато років очолює рейтинг найкращих шкіл району, два роки поспіль її визнали накращим закладом області серед закладів районного підпорядкування. Директор ОПЗ НВК «Локачинска ЗОШ І-ІІІст.  школа –гімназія» Оксана Сахарчук поділилась з присутніми досвідом створення, а головне – успішної роботи начального закладу нового типу

Ще одним з спікерів Локачинської ради регіонального розвитку виступив Крухиничіський сільський голова Руслан Познякевич, досвід роботи якого свідчить, що навіть громади з обмеженим ресурсом можуть реалізовувати амбітні та серйозні проекти.

За останні кілька років у Крухиничах проведено вуличне освітлення, ремонтують дороги, відновили роботу дошкільного навчального закладу, частка співфінансування громади у цьому проекті вартістю більше двох мільйонів гривень становила майже 50%.

До відома правопорушників сільський голова повідомив, що у селі встановили камери відео спостереження, інформація з яких надходить на пульт районного відділення Національної поліції.

Руслан Володимирович відзначив, що громада буде успішною лише за тісної співпраці її очільників та жителів, керівництва району та народних обранців усіх рівнів.

Голова районної ради Вололимир Мазурок звернувся до присутніх з закликом знайти порозуміння задля успішної роботи у наступному році, оскільки реформа децентралізації ставить перед районною владою та органами місцевого самоврядування нові виклики.

                                                                                           

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024