Вгодуєте кабанчика – будете цілий рік в достатку: сільські трактати від дядька Калістрата

28 Грудня 2018, 17:10
Вгодуєте кабанчика – будете цілий рік в достатку 2821
Вгодуєте кабанчика – будете цілий рік в достатку

Знаєте, якщо чесно, я і не дуже-то час маю з вами ото балакати, бо ж того порання багацько в мене є. А самі бачите – морози насунули. То ж не так воно й легко толкуватися з худобою холодної пори.

Тре’ ж січки понарізувати, і підстелити, і хліви утеплити, картоплі свиням зварити, буряків натерти…

Все сам роблю, бо зимою стараюсь вже не залучати своєї Горпини до такої справи. Чого має мерзнути? Ні, ви не подумайте, вона в мене хазяйновита жінка. Але їй і в хаті роботи вистачає напередодні свят – аби ради давала. А он ще на днях планую кабанця заколоти, то ще наробиться, поки до толку доведе. А Костопінто мій вигодувався на славу! Будемо мати і що дітям дати, та й собі буде з чого смакоти понаробляти до святкового столу.

Читайте такожЖити на селі ще треба вміти: сільські трактати від дядька Калістрата

То не ті здохляки, що ото бігають перед очима, аби-но тільки телевізора включив увечері. Вже зла не хватає дивитись на весь той цирк. З екрана чую, що 2019 – то є рік Свині. Ну, хай вже як є, так є! Але ж не кожних якихось півгодини показувати сухореброго підсвинка, ще й вдяганого в якісь лахмани. І до чого це? А що вже вони – оті телебачники розказують людям, то дико слухати.

Виявляється, щоб цілий рік тобі таланило, треба одяг носити жовтого, коричневого чи зеленого кольорів. Радять одягати дорогі прикраси. А ще – придбати всілякі цяцьки у подобії поросяти – якісь, як вони кажуть, статуетки, скарбнички, магнітики.

А я знаю одно: якщо ти полінувався вгодувати свиняку, то що би ти там на себе не поначіпляв у новорічну ніч – будеш голодним цілий рік. І хіба я брешу? От хай стане рано хазяйка до плити, коли ні сала, ні м’яса в хаті нема. За що руки зачепити, щоб якусь страву зварганити?

Моя Горпина, то розкошує в тому плані. От і знову, як я вже і згадував, має свіжина бути. За день-два буду кликати на поміч кума Петра та сусіда Гната, бо ми всі вже напрактиковані у колярській справі й одне без одного не вирішуємо такі питання.

І вже коли завели таку мову, то й розповім вам коротенько про наше таке традиційне передсвяткове дійство.

Отож, готуюсь ще звечора, щоби коли мої помічники прийдуть, все було напоготові: швайка, великі гострі ножі, міцні шнурки, сокира, паяльна лампа.

Горпина, як завжди, нарихтує потрібну посудину – відра, миски, балію, зо два рендельки, кружку, слоїки, дротянки. А ще вона добре знає, що жіноче око здатне змарнити весь процес коління свині. Саме тому виходить з хати аж тоді, коли вже починаємо обсмалювати тушу. Заодно й води нагрітої принесе.

А ми – чоловіки – на раз-два все робимо, бо ролі між нами розподілені заздалегідь: я – смалю, Петро – шкрябає, Гнат – поливає. Правда, обов’язки час від часу міняємо, щоб Гнатові життя медом не здавалось. Найцікавішим моментом, як хто ще не знає, то є розбирання туші. Насамперед, відрізається шийна частина. Тобто моя Горпина вже матиме з чого нам, колярам, свіжину готувати.

Поки з хлопцями вибираємо кров, дістаємо нутрощі, на сковорідці вже смакота шкварчить повним ходом. До м’ясо-сальних ароматів додаються ще й пахощі смаженої печінки з цибулькою. А у нас тим часом темп роботи помітно пришвидшується. Ось, дивись, вже розрубуємо тушу на дві рівні частини рівно по хребту, заносимо в літню кухню і – гайда смакувати свіжиною.

Горпина в честь такої нагоди ще й по сто грамів кожному вділить обов’язково. Бо ж заробили! Скільки вже зроблено, а скільки ще предстоїть зробити: відділити сало від м’яса, перерубати ребра, з кишками навести лад. І це далеко не весь перелік. Одним словом, треба добре наробитися.

А Горпині моїй ще скільки треба попововтузитись біля того всього: поробити ковбаси, салтисони, паштети, тушонки. А воно ж усе натуральне, смачне, корисне. То не ковбаса вам магазинна, де м’ясом і не пахне. Але ж всі ті, що лінуються вгодувати кабанчика, мусять щось вигадувати, щоб себе якось оправдати. Ото і купляють всякі іграшкові пацєта в надії, що круглий рік житимуть щасливо.

Люди! Не зважайте на ті реклами. Послухайте мене – дядька Калістрата. Тільки вгодувавши кабанчика, можна сміливо заявити, що рік Свині пройде в статках, а, отже, обов’язково вдасться!

Записала Людмила МЕЛЬНИЧУК

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024