Святкування «Різдвяних зустрічей» у Локачах. ФОТО

18 Січня 2019, 11:10
Різдвяні зустрічі у Локачах 5125
Різдвяні зустрічі у Локачах

«Куті смачної, коляди гучної, щасливого Різдва та на весь рік добра» – такі і схожі щирі вітання та піснеспіви лунали нещодавно зі сцени районного будинку культури на «Різдвяних зустрічах».

Дійство, яке уже вдруге організовують працівники районного Будинку школяра, кожного разу збирає повну залу прихильників. Свято ведучі розпочали проникливими словами:

«Крила полум’я свічі гладили ікону. Білий ангел на плечі – доброта бездонна. «Віруйте», – прошепотів, і розправив крила, Всі земні гріхи накрив. Зірка засвітила»...

І закружляли-затанцювали у танку ангелочки у білосніжних шатах, радуючи присутніх колядками та щирими віншуваннями. А глядачі мимоволі відчули атмосферу домашнього затишку, поринувши у справжнє родинне таїнство, яке із сивої давнини дійшло до нас через традицію Святвечора з кутею, 12 стравами, колядниками та Янголами Різдва – ведучими концертної програми – Богданою Крутій, Мариною Мельничук та Мар’яною Бугайчук.

Учасниками «Різдвяних зустрічей» стали юні вокалісти, танцюристи, гуртківці та педагоги районного Будинку школяра та освітніх закладів району. Зокрема, Андріана Свіргун, вихованка ДНЗ «Пізнайко» (керівниця Ірина Іус), маленькі ангелики з ЗЗСО села П’ятикори (керівниця Оксана Штуль), вокально-хореографічні ансамблі «Цвітень», «Зернятко», ансамбль естрадної пісні «Соняшник» РБШ (керівниця Інна Гринюк), фольклорно-етнографічний ансамбль «Загорівчанка» (керівник Василь Бугайчук). Сольні віншування прозвучали у виконанні Каті Коришко, Марти Лишук, Ані Козак, Богдани Бошель, Насті Новосад (керівниця Інна Гринюк); Олексія Демчука, Анастасії Льопи, Адріани Марчук (керівник Дмитро Гаврилюк).

Вчергове гостями фестивалю стала талановита танцювальна пара клубу спортивного танцю «Старлайт» Роман Поляков та Анастасія Киричук із запальним різдвяним джайвом. А Богданка Крутій та Маринка Мельничук були на сцені не лише креативними ангелами-ведучими, а й виконали впродовж свята понад півтора десятка колядок і пісень.

На фестивалі локачани мали щастя почути і заслужену журналістку України Валентину Штинько, яка нині є ще й керівницею літературного гуртка у районному Будинку школяра. Усіх без винятку заворожила розповідь Валентини Сергіївни про давні звичаї та обряди Святвечора: і як оселю прибирати напередодні свят, чому павуків не можна вбивати, і кутю як слід готувати, про «зайву» тарілку на святковому столі, як треба потурбуватися про худобу у передсвяткові дні... Розповіді пані Валентини звучали емоційно та колоритно. Вони запам’ятаються слухачам, бо ж переказувались так, ніби на нитку пам’яті нанизувались – з любов’ю, збагачені фантазією барв і звуків. Адже головне для нас – не забувати звичаїв предків.

Свято вдалося на славу. Організатори дійства зуміли чудово втілити в життя свої творчі задуми, поєднавши традиції предків із сучасними пісенними композиціями та цікавими сценічними постановками. Розпорядницею дійства стала авторка сценарію концерту Інна Гринюк, а про казкове оформлення сцени подбали керівники гуртків Будинку школяра Аліна Фордюк, Микола Поляков, Іван Хамежук.

Завершувалися «Різдвяні зустрічі» добре відомою колядкою «Щедрий вечір, добрий вечір». Чула, як до співу долучались і глядачі. Слова-вітання з Різдвом Христовим прозвучали з вуст Михайла Скопюка – депутата облради, Олексія Комара – начальника відділу освіти, молоді та спорту РДА, Лесі Познякевич – секретаря селищної ради. Директорка районного Будинку школяра Леся Войчук подякувала Михайлу Скопюку за фінансову підтримку, а учасники отримали подарунки.

«Хочеться вірити, що проведення таких «Різдвяних зустрічей» стане доброю традицією. Отож, до третього фестивалю у наступному році!» – сказала Леся Йосипівна.

Людмила МЕЛЬНИЧУК

Фото Сергія СКАКУНА

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024