Мисливці на привалі: про своє хобі та ставлення до браконьєрів розповів знаний в районі фермер

25 Січня 2019, 09:00
Микола Курбай 4204
Микола Курбай

У знаного в районі фермера із Білополя Миколи Курбая є чисто чоловіче хобі. Він мисливець з чималим стажем. Захоплюється цим ще змолоду.

На початках, як пригадує, ходив на звіра з батьком, а у 80-х придбав власну гвинтівку ТОЗ-34, якою користується й до тепер.

Якось зустрів Миколу Васильовича в компанії інших мисливців на мальовничому угідді поблизу Колпитова. Чоловіки якраз присіли на привал, тож був час трохи поспілкуватись. Із собою вони мали тормозки, ну і, звичайно ж, домашню наливочку, бо, за традицією, того, хто здобув першого трофея, слід належно привітати. У мисливців цю процесію прийнято називати «перша кров».

Проте, подумалось мені, один убитий заєць на колектив з п’яти чоловік – якось не густо. «Ще не вечір. Буде й інша здобич…» – чую від любителів постріляти по живих мішенях.

«Колись живності у цих місцях було значно більше. Зайці, лиси, дикі кабани та кози – звірів усяких розгулювало, хоч відбавляй. Тепер ситуація погіршилася, бо браконьєрів розвелось чимало. Маючи оптичні приціли та прилади нічного бачення, вбивають звірину в темну пору доби» – констатує Микола Курбай.

Досвідчені мисливці, от як мій співрозмовник, категорично проти незаконного відстрілу. Полювання для Миколи Васильовича – це, передусім, можливість відпочити на лоні природи від буденних справ та сільських клопотів. До речі, білопільський аграрій ще й допомагає місцевим єгерям, виділяючи зі своєї господарки кукурудзу, кормові буряки та інші сільськогосподарські культури для підкормлювання тварин взимку. Мовляв, треба зберігати і примножувати їх популяцію для прийдешніх поколінь.

«Цю справу я люблю, від батька, видно, передалося. Буває, за полювання кілька десятків кілометрів намотаєш полями, але то втома приємна, а ще – азарт неабиякий» – говорить про своє захоплення пан Микола.

Полює Курбай не лише на Локачинщині. Аби урізноманітнити мисливські походи, неодноразово відправлявся й у поліські райони і навіть на Львівщину.



 

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментарі
25 Січня 2019, 17:55
Зайчика шкода.Лежить бідненький серед сміття. Сподіваюся,що" любителі природи" прибрали за собою.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024