Начальниця «Локачинського бюро правової допомоги» розповіла, як каратимуть за булінг

06 Лютого 2019, 10:00
Булінг 2639
Булінг

 Відтепер за булінг каратимуть, з 19 січня набув чинності Закон України від 18.12.2018 року № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

Про це інформує начальник відділу «Локачинське бюро правової допомоги» Алла Рибка.

Які зміни слід чекати?

Тепер у законі існує поняття булера, або ж кривдника, та жертви булінгу, або ж потерпілого. Також законом передбачено таку категорію осіб, як спостерігачі. Всі вони – здобувачі освіти та учасники освітнього процесу, малолітні чи неповнолітні особи

Як розпізнати булінг?

Булінг – це психологічне, фізичне, економічне чи сексуальне насильство. Обов’язковими учасниками процесу боулінгу є дві сторони - кривдник та потерпілий, спостерігачів може і не бути. Основною ознакою булінгу (цькування) є систематичність дій, часто із застосуванням електронних комунікацій, внаслідок чого жертва булінгу постраждала психічно та/чи фізично, відчула приниження, страх, тривогу, підпорядковувалася кривднику та/чи була соціально ізольована.

Хто несе відповідальність?

Відповідальність нестиме кривдник. Якщо булеру до 16 років – то штраф платять його батьки або ті, хто їх заміняє. У випадку якщо адміністрація навчального закладу не повідомила Нацполіції про випадки цькування – вона також несе відповідальність у вигляді штрафу чи виправних робіт.

Яке покарання понесуть кривдники (булери)?

У разі якщо порушник є малолітньою або неповнолітньою особою віком до 16 років  штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень сплачують батьки та ті хто їх заміняє або ж можуть бути призначені громадські роботи від 20 до 40 год. Якщо ж порушення вчинено малолітньою або не повнолітньою особою повторно то штраф сягатиме від 1700 до 3400грн., а громадські  роботи від 40 до 60 год.

Яку відповідальність нестиме в разі приховування інформації про булінг адміністрація навчального закладу?

У разі, якщо керівник освітнього закладу (школи, гімназії тощо) не повідомить в поліцію про факти булінгу – так само каратиметься штрафом від 850 до 1700 грн.,  або  один місяць виправних робіт з відрахуванням до 20% заробітку. Також освітні заклади зобов’язані проводити різні заходи спрямовані на протидію булінгу враховуючи думку громади чи побажання батьків.

Як притягуватимуть до відповідальності?

Після того, як повідомлення про вчинення булінгу надійшло до органів правопорядку, підрозділи поліції у справах неповнолітніх складають протокол про вчинення адміністративного правопорушення. Після цього справа передається на розгляд до відповідного суду або судді за місцем вчинення правопорушення.

Судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення та призначають вид і розмір покарання.

 Строк розгляду справи судом – 15 днів з для отримання ним протоколу про адміністративне правопорушення та матеріалів справи.

 «Притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення булінгу (цькування) без рішення суду неможливе».

 

 

 

 

Що може виступати  доказами про факт цькування у суді ?

Доказами у справах про факти цькування можуть бути:

  • поясненя особи, яку притягують до відповідальності,
  • пояснення потерпілого та свідків,
  • висновок експерта (якщо в результаті вчинення правопорушення була завдана фізична чи психологічна шкода),
  • речові докази у вигляді зіпсованих особистих речей постраждалого,
  • письмові документи,
  • матеріали листування, в тому числі – переписки в соціальних мережах, відео-матеріали, на яких зафіксовано процес цькування.

За правовою допомогою та більш детальною інформацією ви можете звертатись:

Лолкачинське бюро правової допомоги. смт. Локачі, вул. Героїв Майдану,1

тел.:(03374) 3 0134

Skype: Локачинське бюро правової допомоги


  

 

 

Коментарі
06 Лютого 2019, 15:31
і у Локачах Є ТАКЕ?
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024