«Багато читаю і без вишивки життя не уявляю…» – 72-річна жителька Привітного розповіла про свої уподобання

23 Лютого 2019, 12:29
Катерина Хвищун 2787
Катерина Хвищун

Героїнею цієї публікації стала бабуся моєї дружини Катерина Хвищун. Це мати трьох дітей. Звичайна сільська жінка-трудівниця зі своїми проблемами і радощами. Раніше вона жила на Горохівщині. Разом з чоловіком будували розкішний двоповерховий будинок. А коли голова сімейства передчасно помер, то, тікаючи від самотності, перебралась в Привітне до найстаршої доньки.

Із собою Катерина Володимирівна привезла й своє рукодільне багатство – вишивані рушники, серветки, наволочки на подушки, картини. Для бабусі було дуже важливо, щоб усе це добро не пилилось десь у шафі, чи не стало ласощами для мишей.

«Не уявляю української хати без вишивок. В оселі з ними якось затишніше і колоритніше… Десь пташку на гілці зобразиш, десь молоду дівчину чи тваринку якусь – от і вишивана картина чи подушечка получилась. Здається, що все просто, а насправді біля того виробу треба добре поглубатись…» – гворить співрозмовниця.

В кожну роботу бабуся Катя вклала часточку своєї душі. Колишня бухгалтерка з 35-річним стажем із захватом розповідає, як колись повертаючись з роботи, довгими зимовими вечорами клала хрестики на полотно при лампі, інколи засиджуючись допізна. Нині ж за цю справу вже береться рідше, бо

Цікаві узори для своїх вишивок жінка знаходила в газетах і журналах, які завжди перечитувала з першої до останньої сторінки. Пристрасть Катерини Володимирівни до читання, власне як і до вишивання, дійсно непереборна. Живучи з бабусею певний час в одній хаті, помічав, що та навіть засинає з газетою в руках. А як тільки хто з домашніх збирається на базар – завжди просить купити кілька свіженьких номерів улюблених видань.

«Я вже погано чую, тож про те, що робиться в світі, дізнаюся переважно з преси. Колись передплачувала аж п’ять газет і чотири журнали, а тепер виписую менше, бо дорого стало.  Мені, до прикладу, цікаві поради для огородників, життєві історії, статті про відомих людей – політиків, артистів, спортсменів. Перечитую усе по декілька разів. А ще дуже люблю кросворди розгадувати», – говорить пенсіонерка.

Катерина Хвищун має п’ятеро онуків і двоє правнуків. Старенька просить в Бога для усіх здоров’я і щасливої долі, а ще сподівається, що наслідники, як і вона, матимуть хобі, які зігріватимуть душу.

2

2

2

 

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024