На Локачинщині попереджають про наслідки спалювання сухої природної рослинності

05 Березня 2019, 13:03
Спалювання сухої рослинності 1062
Спалювання сухої рослинності

Спалювання сухої природної рослинності на території Локачинщини створює загрозу життю людей, а також призводить до значної шкоди довкіллю – забруднення атмосферного повітря, збіднення видового складу флори, деградація рослинності, зникнення рідкісних видів, загибель корисних комах тощо.

Незважаючи на роз’яснювальну роботу серед населення, на початку пожежонебезпечного періоду, виникає найбільша кількість лісових пожеж (до 70 відсотків всіх випадків), як за кількістю, так і за пройденою вогнем площею, – повідомляє Локачинська райдержадміністрація.

Основною причиною їх виникнення є порушення правил пожежної безпеки в лісах під час відпочинку та випалювання сухої трав'яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг. Сильні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Згідно із чинним законодавством, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024