Локачинські землевпорядники завжди у своїй роботі тримають руку на пульсі часу

08 Березня 2019, 09:24
М.Гучук, Н. Євтух, Л. Дячук, С. Турелик, І. Кондратюк, І. Гумись, Л. Михальчук 2683
М.Гучук, Н. Євтух, Л. Дячук, С. Турелик, І. Кондратюк, І. Гумись, Л. Михальчук

Щороку, в другу суботу березня, працівники землевпорядної служби відзначають своє професійне свято.

В Україні професія землевпорядника завжди була і є в пошані та вважається однією з най-древніших та найпочесніших. Варто сказати, що від професіоналізму кожного спеціаліста великою мірою залежить наскільки по-господарськи використається земля, в якому стані вона буде передана нащадкам.

Локачинському районі послуги із земельних питань для населення вже багато років надають працівники відділу Головного управління Держгеокадастру у Волинській області (на фото), начальником якого є Сергій Турелик. Колектив невеличкий, а саме – семеро службовців, кожен з яких відповідає за певну ділянку роботи. А працювати є над чим, бо, як каже Сергій Орестович:

«треба йти в ногу з часом, завжди слідкувати за змінами та доповненнями у земельному законодавстві і обов’язково надавати жителям району кваліфіковану допомогу».

Нині багато власників земельних ділянок звертаються до цієї землевпорядної служби з питань чинності Державних актів на право власності на землю старого зразка, які видавались до 2013 року. Насправді ж, за словами Сергія Турелика, такі державні акти дійсні. Єдиним обмеженням є неможливість здійснення будь-якої  операції із земельною ділянкою (купівлі-продажу, дарування, оренди тощо). Адже за новими вимогами земельній ділянці має бути присвоєний кадастровий номер.

 Надзвичайно важливим питанням у роботі землевпорядної служби є виділення земельних ділянок учасникам АТО та членам сімей загиблих воїнів. Згідно з Конституцією кожен громадянин України має право на безкоштовну передачу йому земельних ділянок із фондів державної та комунальної власності в певних розмірах (для ведення особистого селянського господарства – до 2 га землі; для ведення садівництва – до 0,12 га; для будівництва житлового будинку у селі – до 0,25 га тощо). Але в першу чергу розглядаються заяви АТОвців.

На сьогоднішній день з таким питанням звернулися 260 учасників бойових дій на Сході. Нікому не відмовили. Інша справа, що не у всіх сільських радах є вільні земельні ділянки. А для будівництва житла – у кожному населеному пункті є зарезервовані ділянки. Більшість учасників АТО, як виявилось, вирішили здавати отримані земельні наділи в оренду, а не використовувати для власного господарювання.

До обов’язків фахівців відділу Держгеокадастру у Локачинському районі входить, звичайно, і облік земель. Так, для прикладу, загалом по районі земель, що не використовуються, залишилось близько 1000 га (у 2004 році таких було 24000 га). Нині проведено добір 17-и земельних ділянок державної та комунальної власності для продажу права оренди на земельних торгах. Також здійснюється робота з підготовки земельних ділянок для проведення торгів, до передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів у новостворених ОТГ – Війницької та Привітненської.

Відомо, що діяльність будь-якої установи неможлива без професійного згуртованого колективу. Саме такими і є працівники відділу Держгеокадастру у Локачах – працьовиті, дружні, завжди тримають руку на пульсі часу, старанно виконуючи свої обов'язки.

Отож, зі святом вас, працівники земельної служби! Нових трудових звершень, успіхів у почесній та відповідальній справі.

Людмила Мельничук.

Фото автора

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024