«Свої» у гостях у Старому Загорові: як відбувся фестиваль і хто пройшов у другий етап конкурсу

12 Березня 2019, 16:00
«Свої» у Старому Загорові 6520
«Свої» у Старому Загорові

У Старому Загорові відбувся творчий проект «Свої». Фестиваль пройшов у приміщенні місцевої школи. Сюди завітало чимало глядачів – односельчани, жителі сусідніх сіл. 

Координатора проекту Оксану Нероду та членів журі – Ольгу Кревську – директора дитячої музичної школи, Руслана Дудіка – начальника сектору культури РДА, Аліну Фордюк – керівника гуртків районного Будинку школяра, загорівчани гостинно зустріли короваєм на вишитому рушнику.

Дійство, розпочате словами любові до рідного краю, уквітчане українською піснею та делікатно помережене танцювальними рухами, непомітно перемістилося до творчої виставки. Із захопленням присутні розглядали роботи Галини Татарин – майстрині плетення гачком, Людмили Савицької – самодіяльного поета і композитора, Юлії Боць – майстрині декоративно-ужиткового мистецтва, Андрія Бобрика – майстра декору та бісероплетіння, Надії Глум – майстрині української вишивки. Тішили чудові роботи Ангеліни Матвіюк – майстрині вишивки бісером,  випічка Ірини Лишук – пекаря-кондитера, рушники та оздоблений вишивкою одяг Ніни Лисанюк та Олександри Маначинської – майстринь-вишивальниць. Такі творіння є безцінним надбанням працьовитих, талановитих жителів Старого Загорова, які вже прикипіли серцем і душею до улюбленої справи.

Галина Татарин
Галина Татарин

7
Ангеліна Матвіюк
Ангеліна Матвіюк

4
Випічка Ірини Лишук
Випічка Ірини Лишук

3
Олександра Маначинська
Олександра Маначинська

1
Роботи Ніни Лисанюк
Роботи Ніни Лисанюк

3
Ірина Лишук
Ірина Лишук

Вироби Ангеліни Матвіюк
Вироби Ангеліни Матвіюк

2
Андрій Бобрик
Андрій Бобрик

1
Галина Татарин
Галина Татарин

Читайте також: «СВОЇ» побували в Привітному: як відбувався відбір талантів, і хто пройшов в другий етап конкурсу.

1
Роботи О. Маначинської
Роботи О. Маначинської

3
Ніна Лисанюк
Ніна Лисанюк

3
Надія Глум
Надія Глум

Візитівкою загорівської землі стала «Пісня про Загорів» на слова Людмили Савицької (музика Ростислава Остапчука). Виконавцями цього творчого шедевру, сповненого великої поваги і любові до батьківщини, стали Людмила Савицька та Людмила Шульгат. До слова, у доробку пані Людмили більше ста поезій, більшу частину яких покладено на музику. На святі також прозвучав патріотичний вірш поетеси «Спитаю у російського солдата». І як наголосив Микола Костючко – директор Старозагорівської школи, ведучий фестивалю: «Сподіваємось, що до свого ювілею Людмилі Олександрівні вдасться видати збірку «Кольорова карусель».

2
Л. Шульгат і Л. Савицька
Л. Шульгат і Л. Савицька

1
М. Костючко та Л. Савицька
М. Костючко та Л. Савицька

Своїм ніжним співом порадувала глядачів проекту Юлія Полюх – випускниця місцевої школи. Раніше дівчина була солісткою ансамблю «Радість», приймала участь у районних конкурсах «Срібні дзвіночки», а нещодавно стала учасницею конкурсу «Співай за мрію». Із великим захопленням усі слухали пісні у виконанні Тетяни Сибистиянюк – вчителя музичного мистецтва, неодноразової призерки районних, обласних та всеукраїнських конкурсів та фестивалів. Співочим талантом порадувала Дарина Нижник з Конюх. У її виконанні прозвучала пісня «Розстели мені, мамо, рушник». А житель Конюх Богдан Жданюк виконав пісню «Не плач, тату», акомпонуючи собі на гітарі. 

2
Тетяна Сибистиянюк
Тетяна Сибистиянюк

2
Юлія Полюх
Юлія Полюх

Нагадаємо, що «СВОЇ» побували в Озютичах: як відбувався відбір талантів, і хто пройшов в другий етап конкурсу.

1
Дарина Нижник
Дарина Нижник

2
Богдан Жданюк
Богдан Жданюк

У тому, що таки дійсно загорівчани вміють берегти традиції свого краю, присутні переконались, переглянувши яскравий виступ фольклорно-етнографічного ансамблю «Загорівчанка», керівником якого є вчитель музики Василь Бугайчук. Колективу – понад 19 років. Ансамбль є неодноразовим переможцем обласних оглядів-конкурсів фольклорних колективів, фестивалів «Пам’ять серця» та огляду-конкурсу «Народні джерела». Інсценізація «Загорівських сходок» у виконанні ансамблю заполонила серця присутніх. 

3
Ансамбль «Загорівчанка»
Ансамбль «Загорівчанка»

І враз, ніби й ненароком, у веселкову атмосферу свята було кинуто сльозу. А розчулив усіх присутніх народний аматорський фольклорний колектив  «Перевесло», виступивши із постановкою обряду « Випровадини до війська». Українські народні та авторські пісні, колядки, щедрівки, обряди рідного села – таким репертуаром ось уже більше 20 років радує талановитий колектив не тільки волинян, а й глядачів за кордоном. Учасники настільки майстерно зуміли вжитися у ролі, що подія на сцені видалась реальною. Справжніми були хвилювання та сльози як у артистів, так і в глядачів. 

1
Колектив «Перевесло»
Колектив «Перевесло»

Вгамувати тривожні емоції усім присутнім прийшлося миттєво. Адже у переліку художніх номерів колективу «Перевесло» знайшлося місце не тільки обрядовим пісням, а й для гумору (Ігор Іванюк прочитав гумореску). Отож, від почутого насміялися досхочу.

Продовжив концертну програму, звеселивши публіку, гумористичний колектив з Конюх батальйон «Волиняночка».

1
Батальйон «Волиняночка»
Батальйон «Волиняночка»

Шквал оплесків зірвали виступи улюбленця глядачів Андрія Бережного. У його виконанні прозвучали запальні пісні «Співайте всі» (хореографічна постановка колективу «Радість», керівник Надія Бугайчук) та «Розцвітай, Україно, розцвітай!». Треба сказати, що хлопець є солістом шкільного ансамблю «Радість», учасником колективу «Загорівчанка», неодноразово посідав призові місця у районних пісенних конкурсах.

5
А. Бережний та колектив «Радість»
А. Бережний та колектив «Радість»

На завершення концертної програми  першого етапу проекту «Свої» Оксана Нерода та Руслан Дудік привітали учасників і нагородили їх дипломами.

1
Координаторка проекту Оксана Нерода, члени журі Ольга Кревська, Аліна Фордюк, Руслан Дудік
Координаторка проекту Оксана Нерода, члени журі Ольга Кревська, Аліна Фордюк, Руслан Дудік

Підбиваючи результати конкурсного відбору, координатор Оксана Нерода виразила своє захоплення талантами місцевих жителів та відмітила, що Старий Загорів  буяє творчістю і живуть у ньому талановиті, щирі, світлі, добрі люди. Подякувавши  за чудові враження від побаченого і почутого, побажала, аби отриманий диплом став для кожного учасника першим кроком у визначенні кар’єри. А допоможе здійснити таку мрію творчий проект «Свої».

2
Загорівчани зустрічають гостей
Загорівчани зустрічають гостей

Учасники, які пройшли у наступний – другий етап творчого проекту «Свої»:

  • У номінації «СВОЇм серцем»: Людмила Савицька (вірш «Спитаю у росій-ського солдата»), Юлія Полюх (пісня «Калина»), Андрій Бережний (пісня «Співайте всі»), Тетяна Сибистиянюк (пісня «Козаче»), Фольклорно-етнографічний ансамбль «Загорівчанка» (дійство «Загорівські сходки»), Народний аматорський фольклорний колектив «Перевесло» (обряд «Випровадини до війська»), Батальйон «Волиняночка» (гумористична композиція).
  • У номінації «СВОЇми руками»: Ірина Лишук – пекар-кондитер; Ангеліна Матвіюк – майстриня вишивки бісером; Ніна Лисанюк – майстриня-вишивальниця; Галина Татарин – майстриня плетення гачком.

Людмила МЕЛЬНИЧУК.

Фото автора

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024