Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter
Їжа
Їжа

Як жителям району вберегтися від високих ризиків появи хвороб серця і судин

18:04 15.03.2019
64

Погане харчування призводить до високих ризиків появи хвороб серця і судин та смертності від них.

Наскільки високі — показали результати великого дослідження, в якому аналізували зв’язок харчування та ризиків смерті через серцево-судинні хвороби, – пише Уляна Супрун.

В результаті Україна посіла перше місце за смертністю від цих хвороб у Європі. 4 смерті з 10 пов’язані саме з неправильним харчуванням.

Українці споживають багато хліба, солодощів, солі, смажать на соняшниковій олії та вживають багато алкоголю. Натомість споживають мало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів та риби.

Як саме це шкодить серцю і судинам та що робити?

Багато білого хліба в раціоні – це надлишок солі, додаткові стрибки рівня цукру в крові через високий глікемічний індекс продукту та ризики набрати зайву вагу. Водночас в хлібі немає клітковини і вітамінів групи В, що необхідні для нормальної роботи кишківника, утворення протипухлинних жирних кислот із коротким ланцюгом чи для згладжування піків глюкози в крові.

Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини. Клітковина це й фрукти, овочі, горіхи, насіння, соя та боби.

Солодощі, а саме додані в них цукри стають зайвою вагою, знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають на капілярах та роблять їх слабкими. Транс-жири в солодощах провокують непотрібне запалення, викликають чи погіршують атеросклероз – хворобу судин.

Крім того, солодощі – це багато «пустих» калорій. Через солодощі надлишку калорій може і не бути, але є нестача мікроелементів та клітковини, що містяться в здоровій їжі. Саме цих корисних речовин бракує в раціоні для здорового серця.

Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це 5 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор — не їжте додатково солодощі.

Мало фруктів в раціоні – це нестача вітамінів, клітковини та сполук для здоров’я судин. А українці дійсно їдять мало фруктів – за даними Держкомстату, всього 123 грамів на день (це як середнє яблуко).

Нам необхідно щонайменше 300 грамів фруктів. Найкращий варіант — свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами.

Багато смаженої їжі, особливо на соняшниковій олії — це високі ризики для серця та судин. Соняшникова олія зсуває баланс ненасичених жирних кислот, що сприяє розвиткові атеросклерозу та супутнього запалення.

У цьому випадку, найздоровіше для серця і ваги — не смажити, а тушкувати, запікати, відварювати, чи використовувати оливкову олію, вершкове масло або смалець.

Українці споживають багато процесованого м’яса, а саме ковбаси. Ковбаса — це сіль, канцерогени і зайві насичені жири. Мовою медицини, це ризик гіпертензії, раку, атеросклерозу та зайвої ваги.

Більш здоровим джерелом білка є птиця, риба, молочні продукти і бобові. Саме на сочевицю, нут і квасолю нам радять робити наголос у своєму раціоні. Від ковбаси радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день.

Надмірне споживання міцного алкоголю піднімає рівень тригліцеридів в крові. Це означає, що в крові з'являються жири, що сприяє розвитку атеросклерозу. Також алкоголь збільшує ризик високого тиску, аритмії, серцевої недостатності, раптової зупинки серця та зайвої ваги.

Запобігти цьому можна лише одним способом – мінімізувати або повністю відмовитись від алкоголю. Адже безпечної дози алкоголю не існує.

Коментарі
20 березня
Вчора
18.03.2019
17.03.2019
16.03.2019
15.03.2019
14.03.2019
13.03.2019
12.03.2019
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин