Високі Цевеличі: сільський садівник розкрив секрети вирощування диво-ягоди

29 Березня 2019, 10:11
Микола Чумак 4001
Микола Чумак

Знаний в районі садівник-ягідник Микола Чумак з села Високі Цевеличі поділився власними секретами догляду за рідкісною у нашій місцевості ягодою – жимолостю.

Про цю надранню і надзвичайно корисну рослину Микола Іванович знає багато, адже вирощує її вже понад тридцять років. Набутим досвідом аграрій захотів поділитися й з краянами, бо, можливо, хтось захоче розвести жимолость і в своєму саду.

Із листа Миколи ЧУМАКА…

Ягідний сезон першим відкриває жимолость. Кожного року в травні раніше від полуниці у відкритому грунті дозрівають синьо-блакитні із восковим нальотом, схожі на лохину, довгасті (12-30 мм), соковиті, ароматні, з приємним кисло-солодким смаком плоди, які тішать дітей і дивують дорослих. У жимолості вітамінів у сім разів більше, ніж у відомій своїми лікувальними властивостями смородині. Плоди ранніх сортів починають дозрівати 16-20 травня і незалежно від погоди тішать відмінним урожаєм до середини червня.

Рекомендую сорти, які перевірив особисто: «Голубе веретено», «Синя птиця» і «Фіалка». За всю свою багаторічну практику (а я вирощую цю культуру з 1988 року), з того самого моменту, як одержав перші саджанці із НДІ садівництва Сибіру імені М. А. Лисавенка (м. Барнаул), не можу натішитися цією культурою – дивовижним вісником весни.

Ранньоквітуча жимолость не лише тішить очі, але і є прекрасним медоносом, приваблюючи в сад комах-запилювачів, а особливо джмелів. Причому весняні заморозки їй не страшні. Бутони, квітки, зелена зав’язь можуть витримувати заморозки до мінус восьми градусів. Та і в період дозрівання плодів, як показує практика, вона невимоглива до тепла і цілком стійка до хвороб та пошкоджень шкідниками. Зимує ж ця морозостійка рослина в наших краях прекрасно. У стані спокою тканини пагонів і бруньок можуть витримати температуру до мінус п’ятдесяти градусів. Плодоносить жимолость щороку, попри найлютіші зими, обдаровуючи садівників рясним урожаєм, який дозріває на однолітніх приростах.

Істотним плюсом цієї культури є її скороплідність (на третій рік після садіння можна зібрати 2 кілограми плодів) і досить тривалий (більше 30 років) період плодоношення, що ставить жимолость у ряд цінних продуктивних садових рослин. До того ж, кущі в цієї культури прямостоячі. Тому досить компактні, середньорослі. Висота 7-10-річних рослин (тобто в період повного плодоношення) досягає всього 1-1,2 метра, а діаметр крони – 1,5-1,8 метра.

Скелетні гілки розгалужені, а пагони у них утворюються із бруньок на прирості попереднього року і мають довжину від 10 до 35 см. Однак, враховуючи те, що при самозапиленні плоди жимолості не зав’язуються, для одержання гарного врожаю потрібно саджати на ділянці не менше 2-3 різних сортів на відстані 1,5 м рослина від рослини.

Догляд за жимолостю нескладний. Оскільки основна маса коренів куща розміщується на глибині до 40 сантиметрів, то насамперед потрібно забезпечити їх вологою, поживними речовинами, повітрям і захистити від різних бур’янів. Тому впродовж періоду вегетації грунт під кущами, особливо новонасадженими, я періодично спушую, прополюю, а в суху, жарку погоду поливаю. На зиму грунт під кущами вкриваю шаром перегною, а навесні (перед цвітінням) загортаю в землю на глибину 5-7 сантиметрів, щоб не пошкодити корені. Також розсіваю «Гармонію», яка виробляється із курячого посліду, і рясно поливаю. У середині червня, в період закладання квіткових бруньок на врожай наступного року удобрюю «Гармонією» ще раз.

Розмножувати жимолость можна відсадками, поділом куща і насінням. Але я віддаю перевагу розмноженню здерев’янілими живцями навесні, а також на початку липня – молодими зеленими пагонами, які закінчили ріст. Живці нарізаю завдовжки 10-12 сантиметрів і на 16-20 годин замочую в препараті «Корневін». Після цього висаджую рядками в парничок на відстані 5-8 сантиметрів один від одного у грунт, приготовлений із 3 частин – садової землі та річкового промитого піску із додаванням жмені добрива «Гармонія».

Поливаю 4 рази на день упродовж місяця, після чого кількість поливів зменшую до одного на день. Парничок притіняю від прямих сонячних променів мішками з-під цукру. Укорінення триває близько 2 місяців, але з пересадженням квапитися не слід. Рослини в мене залишаються зимувати у парнику. І лише навесні наступного року я висаджую їх у відкритий грунт на дорощування.

Нині маю можливість поділитися посадковим матеріалом із садівниками, які бажають вирощувати в себе цю чудову невибагливу рослину. Телефонуйте: 0-675887822, 0-951519017.

Коментарі
29 Березня 2019, 17:25
такого села немає
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024