Так чи ні: позиція локачан щодо переходу України на літній час

29 Березня 2019, 12:00
1780

Єврокомісія пропонує відмовитися від переведення годинників двічі на рік після 2019 року.

«Держави-члени ЄС повинні самі вирішувати, житимуть їхні громадяни за літнім чи зимовим часом», – заявив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Отож, перехід на літній час (переведення стрілок годинників на годину вперед) в Україні цьогоріч може відбутися востаннє – в ніч з 30 на 31 березня. Висловити свою думку з цього приводу ми попросили жителів району.

Володимир БАРТОВ, народний синоптик (житель Холопич):

«Перехід на літній час не впливає на рослинний і тваринний світи. Вони мають свій біологічний годинник. От, для прикладу, сік береза дає на зростаючий місяць, корову виганяємо на пасовище, як сонце встає… А людям перелаштуватись важко і фізично, і психологічно. Адже, треба годину недоспати, щоб вчасно прибути на місце роботи чи у навчальні заклади. Для мене, пенсіонера, в принципі і не має великого значення, але все ж таки буду радий, якщо такий перехід відбудеться востаннє.»

Борис КОВАЛЬЧУК, лікар (житель Затурець):

Борис КОВАЛЬЧУК
Борис КОВАЛЬЧУК

«До переходу на літній час ставлюсь негативно. Адже внас-лідок таких змін у часі відбувається десинхронізація організму, яка триває від 5 до 15 днів. У чутливих людей виникають проблеми з тиском, з серцем, нервовою системою. Я згоден, що перехід на літній час сприяє економії електроенергії в країні. Але це не йде ні в яке порівняння зі шкодою для здоров’я людини. Зимовий час – це наш час, він більше підходить по-своєму ритму. Я не раз казав, що перехід на літній час придумали вороги, щоб знищити українців. Бо ж наші люди не зайдуть до хати, поки надворі видно і ще можна щось зробити. Так що, звичайно, якби цей перехід проводився востаннє, я був би тільки радий.»

Юлія БОЦЬ, педагог-психолог (жителька Старого Загорова):

Ми нещодавно обговорювали це питання в колективі. Виявилось, що всі, як один, хотіли б, аби і надалі залишався зимовий час. Найбільше, після переведення стрілок, не вистачає тієї години вранці. На школярів такі зміни завжди впливають негативно. Діти бігають до ночі, а вранці не можуть вчасно прокинутись. А не відпочивши як слід, стають неуважними та менш активними на yроках. Це, звичайно, впливає на засвоєння навчального матеріалу. Погано також, що на пристосування до «нового» часу треба згаяти кілька тижнів.

Леся ПОЗНЯКЕВИЧ, секретар селищної ради (жителька Локач):

Леся ПОЗНЯКЕВИЧ
Леся ПОЗНЯКЕВИЧ

«Я є прихильницею того, щоб не переходити на літній час. Сама, правда, не дуже потерпаю від переведення стрілок годинника. А от від близьких та знайомих чула багато нарікань на те, що дуже важко їм адаптуватись до таких змін. Це є неабияким стресом для них. Люди скаржаться на погіршення загального самопочуття, низьку працездатність, поганий сон. Отож, як на мене, зимовий час більш сприятливий для життя і здоров’я людини, ніж літній.»

Опитування провела Людмила МЕЛЬНИЧУК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39