У Локачах готують найсмачніше: розповіли секрети смачної лікарняної їжі

08 Квітня 2019, 09:56
2593

На кухні Локачинської райлікарні працює всього семеро людей: сестра медична з дієтичного харчування, три кухарі, дві помічниці та завідуюча складом.

У приміщенні по-домашньому затишно, чисто, скрізь відчувається рука справжніх господинь, – пише Локачинська районна газета.

Хоча капітальний ремонт тут давно «проситься». Та й обладнання кухонне – хай і в робочому стані, але вже застаріле, потребує оновлення.

За словами дієтсестри Лариси Ройчук, асортимент продукції мають не багатий. На харчування хворих бюджет скромний виділяється. Але овочів мають завжди у достатній кількості. Картоплі навіть забагато цього року. З круп є пшенична, вівсяна, ячна, а також гречка, арнаутка та рис.

«Складаємо меню, виходячи з наявних продуктів. Отож, на сніданок пацієнти лікарні отримують картопляне пюре з підливою чи суп, в обідню пору – борщ або суп, жаркоє по-домашньому, овочевий салат, ввечері – суп чи каша. А для пільгових категорій передбачено посилене харчування, куди входять риба, сардельки, масло, банани, апельсини, булочка, хліб», – каже дієтсестра.

А ще всі працівники харчоблоку своїми силами щороку заготовляють лікарські рослини, сухофрукти, квасять капусту, вирощують кріп та петрушку. Влітку компоти варять із аличі, вишень, яблук, що ростуть в саду на території лікарні.

Допомагають закладу і жителі району. Придбати цукор (500 кг) восени допомогла Крухиничівська сільська рада. Фермер з Кремеша Сергій Кочубей щороку виділяє 3-4 мішки цукру. Від небайдужих мешканців району завжди надходять овочі: картопля, морква, червоні буряки, капуста, часник. Люди також приносять огірки, помідори, зелень, яблука тощо (таку допомогу неодноразово отримували від Василя Знайди, Миколи Василюка, Ігоря Євтуха).

-«Можливо, зажарка: морква з цибулею, підсмажені на олії, надають такого смаку звичайним стравам», – каже кухар Галина Ткачук .

А її колега Наріне Абраамян дивується:

«Як не стараюсь, а приготувати так смачно вдома не вдається. Може тому, що тут їжа «вмліває», адже готується на електричних плитах».

Лікар Василь Левицький, який саме прийшов на кухню знімати проби готових страв, також похвалив цей дружній колектив, де всі працюють на совість, а їжа готується з любов’ю і завжди є смачною.



Людмила МЕЛЬНИЧУК

ФОТО АВТОРА

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024