На Локачинщині висадили ліс

13 Квітня 2019, 14:07
Саджанці 1793
Саджанці

У Павлівському лісництві вирощують саджанці, які згодом поповнюють волинські ліси.

Близько 8 тисяч саджанців висадили працівники Володимир-Волинської РДА та райради на двох ділянках лісу в урочищі Фалемичі, що на території Микуличівського лісництва, – пише Слово правди.

Це вже чотирнадцята акція «Майбутнє лісу у твоїх руках» в якій беруть участь районні чиновники, вносячи тим самим вклад у відновлення лісів Володимирщини.

Від самого ранку два десятки працівників у зелених фартушках із логотипом Володимир-Волинського ЛМГ уже приступили до роботи на першій ділянці площею 0,6 гектара, аби згодом почати працювати на другій, трохи більшій за розміром – 0,7 га. Більшість з них уже досвідчені волонтери лісу, але для тих, хто вперше садив лісові дерева, проводять детальний інструктаж. Чоловіків навчають орудувати мечем Колесова, що хоч і має войовничу назву зброї, але насправді є спеціальною лопатою, якою викопують ямки для саджанців. Жінкам демонструють, як правильно висаджувати посадковий матеріал, адже, на відміну від садових дерев, техніка посадки лісових має свої тонкощі.

«Це важлива і відповідальна справа, адже дотримання всіх необхідних технологій посадки – запорука стовідсоткової приживлюваності і подальшого росту молодих деревець», – зазначає інженер охорони захисту лісу Роман Мосорук, котрий разом із колегами наглядав за дотриманням правил посадки саджанців та допомагав волонтерам.

Уся територія майбутнього лісу поділена на рівні рядки, відстань між якими два з половиною метри, а в самому рядку саджанці висаджують на відстані півметра і з певною послідовністю –  через кожні три дуби по дві сосни. А збоку над дорогою садять більш рідкісну модрину.

Щойно висаджені маленькі саджанці не залишать напризволяще, розповідає   інженер лісових культур Григорій Мельник, адже впродовж  першого року вони потребують п’ятикратного механізованого догляду,  коли з допомогою культиватора розпушується  ґрунт між рядками, прополюючи його від бур’янів або ж проводиться догляд з  допомогою мотокоси.

Іще минулого року на цій території росли сосни, яким було більше півстоліття та лісівники змушені були провести тут санітарну рубку, адже усі хвойні дерева були уражені верхівковим короїдом. Утім,  ознаки того, що шкідники  встигли оселитись і на сусідніх деревах, помітні вже  зараз – на верхівках деяких сосен хвоя змінила колір, а окремі дерева вже зовсім всихають.

«Найгірше те, що поки інших методів боротьби із верхівковим короїдом, ніж санітарна рубка, досі не винайшли. А поширюється ця напасть катастрофічно швидкими темпами», – бідкається інженер лісових культур Григорій Мельник.

Поки працівники управлінь садять новий ліс, працівники лісгоспу підготовлюють для них посадковий матеріал – відбирають однорічні дубочки та сосонки лише з хорошою кореневою системою та намочують їх у глині, котра допомагає краще утримувати вологу. Усі ці саджанці були вирощені на власному розсаднику лісгоспу, що знаходиться на території Павлівського лісництва площею 4,8 га. Насіння для розсадника заготовляють також самостійно. Для цього навіть збудували торік сушарку для шишок. З 8-9 тонн шишок отримують 80 кілограмів насіння.

Голова РДА Наталія Василець щороку бере участь в лісовідновлювальній акції, відтоді як ще працювала в управлінні промислового розвитку РДА. Каже, що завжди приємно проводити час за такою корисною справою, залишаючи, водночас, спадок для майбутніх поколінь. «Нам зазвичай дають такі ділянки, що недалеко від траси, аби ми могли дістатись сюди автобусом. Працюємо півдня, а інколи і до вечора. Попри те, що це важка фізична праця, усі наші працівники охоче відгукуються на пропозицію взяти участь у акції. Колектив формуємо за гендерною рівністю – має бути однакова кількість чоловіків та жінок, адже висаджуємо дерева у парах, де важча робота з мечем дістається чоловікові, а жінка висаджує саджанець», – розповідає пані Наталія.

Головний лісничий Володимир-Волинського ЛМГ Наталія Козій зазначає, що посадка дерев працівниками райради та РДА завершує цьогорічну лісокультурну кампанію. А садити новий ліс почали ще місяць тому, як тільки зійшов сніг та дозволили погодні умови. Окрім самих працівників лісгоспу, до акції із посадки лісу охоче долучилось підростаюче покоління, а саме вихованці восьми шкільних лісництв. Допомагали також і громади – Устилузька та Оваднівська.

Загалом всеукраїнська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках» відбувається з iнiцiативи  Державного агентства лісових ресурсів за підтримки Мiнiстерства освіти та науки в ycix лісових підприємствах України починаючи з 2006 року. Щороку лісівники нагадують про те, що ліс – дійсно національне багатство землі і ми його повинні зберегти для майбутніх поколінь. Активними учасниками акції є учнівська та студентська молодь, представники громадськості, органів влади та засобів масової інформації.

Завдяки цій щорічній акції поширюються знання про ліси та їх важливість для існування на планеті, виховується у підростаючого покоління шанобливе ставлення до природи, а ще це чудова нагода навчитись тонкощам лісовідновлювальних робіт та спробувати себе у нелегкій професії лісівника.

Особливість лісокультурної кампанії 2019 року – садіння змішаних лісів, які відрізняються більшою продуктивністю та стійкістю до хвороб та шкідників. А ще таких обсягів лісовідновлення, як цього року, Наталія Козій не пам’ятає за всі роки своєї роботи – на  території лісництв підприємства, а це, окрім Володимир-Волинського, також Іваничівський та Локачинський райони, цьогоріч висадили півтора мільйона сіянців на 210 гектарах лісу.

Ліс не лише дає життя, а й пише його історію. Треба тільки вміти вслухатись у своєрідну симфонію шуму дерев, і вона багато про що розповість. Доки маленькі тендітні саджанці перетворяться на ліс мине не один десяток років, тому ті, хто його нині висаджує, навряд чи колись зможе відпочити в тіні уже величних крислатих дерев. Та кожен із них розуміє, що робить це заради майбутніх поколінь, яким вже завтра жити на цій землі, де обов’язково повинні бути ліси.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024