«Працівники закладів дошкільної та позашкільної освіти заслуговують на гідні зарплати», – Ірина Констанкевич

16 Квітня 2019, 10:08
1572

Проект закону № 8188 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної і позашкільної освіти» дозволить збільшити заробітну плату працівникам дошкільної та позашкільної освіти.

Про це заявила народний депутат від УКРОПу, один зі співавторів документа Ірина Констанкевич.

«Своїми положеннями законопроект відновить справедливість щодо оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної та позашкільної освіти, оскільки за теперішніх обставин ті педагоги, вихователі, які відповідають за життя та здоров’я наших дітей, їхній розвиток, формування особистості, дозвілля у вільний від навчання час, отримують заробітну плату нижче мінімальної», – зазначила вона.

Представниця УКРОПу зауважила, що підвищення оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників було закріплено ще 2017 року Законом «Про освіту». Однак законодавець не вніс відповідні зміни у низку профільних законів, у зв’язку з чим ці норми досі не виконуються.

Також нардеп пояснила, що положеннями законопроекту пропонується встановити посадовий оклад педагогічного працівника закладу дошкільної освіти й закладу позашкільної освіти найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. А посадовий оклад кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується не менше ніж на 10%. При цьому приватні заклади можуть встановлювати інші умови.

«Важливо, що педагогічним працівникам закладів дошкільної й позашкільної освіти встановлюються доплати за наукові ступені та вчені звання, а також щомісячні надбавки за вислугу років. Понад три роки – 10%, понад 10 років – 20%, понад 20 років – 30% посадового окладу», – підкреслила Ірина Констанкевич.

Вона також додала, що ще однією важливою нормою є щомісячна доплата працівнику, який пройшов сертифікацію, у розмірі 20% посадового окладу.

Зазначимо, що на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти було підтримано законопроект № 8188. Серед його авторів – народні депутати від УКРОПу Тарас Батенко, Ірина Констанкевич, Валентин Дідич, Олександр Дубінін та Віктор Шевченко.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024