Більшість мешканців вирішила перейти до Православної Церкви України і вже юридично зареєструвала свою громаду, – повідомляє 5 канал.

Утім, священик Московського Патріархату – проти цього, людей до церкви не пускає і зачинив її на замок. Щоб потрапити до храму, людям довелося застосовувати силу.

«Ми хочемо в одному селі жити, і жити мирно. Тому що ми українці, і живемо на українській землі. І як можна поклонятися Кирилові, молитися на незрозумілій нам мові, якщо ми хочемо чути українську мову. Ми вчимо дітей патріотизму, бути патріотами», – бідкається вірянка Юлія Боць.

На початку квітня селяни провели збори, де більшістю голосів підтримали перехід до Православної Церкви України. Громаду зареєстрували, тож прийшли до храму, щоб повідомити про це священику.

«Священики повинні громаду зближувати, вони є духовні наставники. А він співав за упокой прихильників Томосу. Це великий гріх. Я вважаю, що людина, яка людей проклинає, не повинна брати в руки чашу, причащати і сповідати», – обурюється мешканець Віталій Політило.

Переходити до Української Церкви з Московської – священик та його прибічники відмовилися: «Наша Церква теж Українська Православна Церква – ми не хочемо віри міняти, хочемо ту віру, що була».

«Зареєстрували і хочуть свою громаду, то як у цивілізованому світі робиться, треба щоб вони брали собі об'єкт і обживали його. А не готове захопити, забрати», – вважає благочинний Локачинського округу УПЦ МП Анатолій Собуцький.

Після тривалих суперечок – церкву представники проукраїнської більшості таки відстояли. Утім, коли зайшли до храму, не дорахувалися церковного начиння – ікон немає, чаші, кадила. Для новоствореної громади в ПЦУ вже призначили нового настоятеля.

«Господь нас вчить любити всіх. Всіх православних, всіх людей. На жаль, у них агресивна позиція, вони погано ставляться до нас, самі ж бачили… Всіх запрошуємо до церкви, всіх. І тих, хто там кричать і говорять – особливо їх», – каже настоятель храму ПЦУ отець Василь.

Тих, хто не визнав незалежності Української Церкви – близько сотні людей. Вони вже заявили, що молитися з рештою православних не будуть. Водночас, новий настоятель церкви повідомив – храм завжди буде відкритим. Вже найближчої суботи тут планують провести перше богослужіння після переходу громади до ПЦУ.

 

Олег Ткачук