Перші порушення на окрузі: у Крухиничах забули поставити печатку на контрольному листі

21 Квітня 2019, 11:00
1772

На Волині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА повідомляють про вкидання в скриньку непропечатаного контрольного листа, видачу бюлетеня та перевірку документів однією особою, а також про нестачу виборчих кабінок і скриньок на дільницях виборчого округу № 20.

Зокрема, у селі Крухиничі Локачинського району на дільниці № 070469 комісія забула проставити печатку на одному із контрольних листів, та опустила його у велику скриньку для голосування. Зрозуміли, що контрольний лист не скріпили печаткою, вже після потрапляння його всередину.

Відповідно до частини 10 статті 75 Закону України «Про вибори Президента України», зокрема, після огляду кожної скриньки вона пломбується або опечатується печаткою дільничної виборчої комісії, після чого у неї опускається контрольний лист, у якому зазначаються номер територіального округу або позначення, що він є закордонним, номер виборчої дільниці, час його вкидання у виборчу скриньку, підписи голови, заступника голови, секретаря та інших членів дільничної виборчої комісії, кандидатів, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів, які присутні при цьому. Контрольний лист підписується цими особами, їхні підписи скріплюються печаткою комісії.

Також на дільниці № 070068 у місті Горохів спостерігач ОПОРИ зафіксував, як один член ДВК і перевіряє документи, і видає виборцям бюлетені. Після зауваження член комісії припинив порушення та пообіцяв,  що цього не повториться. Окрім того, на вказаній дільниці не вистачає однієї кабінки для голосування.

Відповідно до частини 1 статті 76 Закону України «Про вибори Президента України» при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

Також спостерігачі фіксують нестачу двох кабінок, однієї великої та однієї малої виборчих скриньок на виборчій дільниці № 070529 у селі Крупа Луцького району. За словами голови ДВК, саме стільки отримали згідно із документами, відтак, стільки й встановили.

На дільницях № 070822 (село Пожарки Рожищенського району) та № 070939 (село Вербичне Турійського району) не вистачає по одній переносній скриньці. Аналогічна ситуація із нестачею склалася на дільниці № 070489 у селищі міського типу Торчин Луцького району – тут бракує двох кабінок та однієї переносної скриньки.

Згідно із частиною 3 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України» приміщення для голосування повинно бути обладнане достатньою кількістю кабін (кімнат) для таємного голосування. Для малих виборчих дільниць кількість таких кабін (кімнат) повинна бути не менше двох, для середніх - не менше чотирьох, для великих - не менше шести. Розміщення обладнання у приміщенні для голосування планується таким чином, щоб місця видачі виборчих бюлетенів, вхід і вихід з кабін (кімнат) для таємного голосування, виборчі скриньки були у полі зору членів дільничної виборчої комісії та осіб, які відповідно до цього Закону мають право бути присутніми в приміщенні для голосування.

Відповідно до частини 4 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України» кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - великих (стаціонарних) та малих (переносних). Виборчі скриньки мають розміри і виготовляються з прозорого матеріалу, які визначаються Центральною виборчою комісією. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох великих та двох малих виборчих скриньок, середня - не менше трьох великих і двох малих скриньок, велика - не менше чотирьох великих і трьох малих скриньок. Виборчі скриньки встановлюються у приміщенні для голосування так, щоб виборці при підході до них мали можливість проходити через кабіни (кімнати) для таємного голосування.

На дільниці № 070139 (село Скригове, Горохівський район) трапився конфуз: спостерігача ОПОРИ зареєстрували не в зошиті для реєстрації спостерігачів, а на звичайному аркуші формату А4. Це у комісії пояснили тим, що не було відповідно матеріально-технічного забезпечення. Однак незабаром на дільниці знайшли зошит, тож реєстрацію «перенесли» туди.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024