Яким був полуничний День поля у Манькові

18 Травня 2019, 14:00
7696

Другий рік поспіль господарство Трасковських запрошує до себе гостей з різних куточків України та організовує День Поля.

Цьогоріч, дійство у Манькові провели 17 травня, а охочі перейняти досвід приїхали з Волині, Рівненщини та Житомирщини.

Господарство сімейного типу працює під торговою маркою «Трасковський», яку отримали нещодавно. Тут проводить свій час пан Олександр, який і розпочав займатися ягодами, його дружина, сини та донька Вікторія, яка вдало переймає досвід батька.

1

На Маньківських полях полях вирощують полуницю, смородину, лохину, малину, овочеві та зернові культури.

Як розповідає Вікторія Трасковська, то вже цього року будуть продавати ягоду під власним товарним знаком.

Під час реєстрації гостей щедро вгощали кавою, смачними закусками та солодощами. Вже о 10:00 розпочалися виступи спікерів.

Учасники заходу шукають знайомі обличчя, спілкуються, діляться досвідом, знаннями, розповідають хто звідки та скільки чого вирощує. Жартують про те, що у сільському господарстві немає людей невіруючих, бо всі просять Бога про хорошу погоду для врожаю.

1

Гості поділилися і очікуваннями та враженнями від організації Дня поля.

Сергій Новосад, який живе у Рожищі та продає саджанці ягід під брендом «Новосад» розповів, що сьогодні привіз два нових сорти до плантації Олександра Трасковського, бо довіряє його думці.

Сергій Новосад
Сергій Новосад

«Я вже кільканадцять років займаюся тим, що торгую саджанцями провідних фірм полуниці. Я завожу з-за кордону нові сорти і даю можливість ознайомитися нашим аграріям з можливостями селекції в Європі. Шлях від Європейського саджанця до нашого може розтягнутися на довгі  5- 10 років. Приємно, що сьогодні нас запросили сюди, тому що це господарство є лідером і в нього як ні в кого можна повчитися вирощувати та продавати полуницю, бо продукт делікатний.»

Таня та Галина, які приїхали на Локачинщину з Рівненщини, розповідають, що їхнє захоплення аграрною діяльністю розпочалося ще з студентських років, бо обоє навчалися у Житомирському сільськогосподарському інституті.

Ось уже як вісім років жінки спеціалізуються на вирощувані органічної малини, і лише зараз почали займатися полуницею.

1
Тетяна та Галина з Рівненщини
Тетяна та Галина з Рівненщини

«Ми хочемо подивитися, як розширятися. Побачили у фейсбуці оголошення, тай вирішили приїхати. Хто не боїться той рухається.»

Заступник голови Затурцівської ОТГ Василь Демидюк, розповів присутнім, що Маньків входить до Затурцівської ОТГ, і цю громаду можна сміливо назвати третиною Локачинщини.

«Вже другий рік до цього господарства приїжджають такі поважні гості та земляки, щоб побачити як тут працюють, а тут справді є що подивитися. Починав цю справу батько Віти Саша, а донька плідно продовжує сімейний бізнес».

Вікторія Трасковська розповіла про господарство та ознайомила усіх з тим, чим займається її родина. Про тутешні особливості вирощення полуниці та те як підготувати площу та крапельну систему.

1

«Ми всі зібралися тут, щоб поділитися досвідом. То давайте обговоримо питання які цікавлять кожного з нас».

Попри те, що організатори завчасно продумували дату Дня поля – посмакувати ягодами не вдалося.

«Минулого року 14 травня ми збирали перший урожай – 350 кілограм ягід. Цього року погода трохи підвела нас», – розповідає жінка.

Спікери розповіли як правильно готувати ґрунт, для чого робити аналізи землі, навіщо знати світову класику 15/30/15 та чи варто прагнути збільшити закладену врожайність ягід.

Спікери Дня поля
Спікери Дня поля

Виступили і представники ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн» та ознайомили гостей з особливостями органічних препаратів.

1
Представник ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн»
Представник ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн»

Вікторія Трасковська каже, що у порівнянні з минулим роком, коли вдалося охопити лише Жидичівський район на Львівщині, цьогоріч є представники Львівської, Житомирської та Волинської областей.

2
Вікторія Трасковська
Вікторія Трасковська

«Мені подобається займатися ягодами, бо зараз сільське господарство виходить в тренд. І займатися цим модно, смачно, вигідно та гарно», – каже у підсумку Вікторія Трасковська.

1





















1
















Ірина ВЕТЛЯНЧУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024